Kocht Victor Muller bouwtekeningen van Aston Martin Vanquish?

De Britse sportwagenbouwer Aston Martin blijkt onlangs voor tientallen miljoenen de bouwtekeningen van de Vanquish te hebben verkocht. Blijkbaar wil iemand de auto weer in productie nemen, maar wie? De naam van Spyker zoemt rond.

Een van de leuke bijverschijnselen van een beursgang is de openheid die een bedrijf plotseling moet geven. Ze moeten ineens aan iedereen vertellen hoe ze aan hun geld komen, in plaats van alleen aan de Belastingdienst. Nu Aston Martin een beursnotering heeft, zijn er meteen wat snuffelaars in de boeken gedoken. 

De sportwagenliefhebbers van GTSpirit hebben het 321 pagina's dikke prospectus van de IPO helemaal uitgevlooid en ontdekten wat interessants. In juni van dit jaar verkocht Aston Martin de complete bouwtekeningen voor hun Vanquish. Het model is dit jaar vervangen door DBS Superleggera en Aston heeft de plannen niet meer nodig. 

De vraag is echter: wie is de koper? Het is niet iemand die het leuk vindt om de gebruiksaanwijzing voor het bouwen van een autofabriek te hebben, want Aston Martin Consulting geeft anderhalf jaar ondersteuning aan de koper. Hij is er dus echt iets mee van plan. Maar wat?

Bij GTSpirit denken ze aan Mansory en Ares Design omdat dat maffe tuners zijn, maar ook de namen Gumpert en *tromgeroffel* Spyker vallen. Tuurlijk is het allemaal speculatie, maar Victor Muller is al jaren op zoek naar een mooigevormde basis om een nieuwe 'eigen' auto op te bouwen. Een platform als dat van de Vanquish heeft zich natuurlijk al jaren bewezen.

Voor de zekerheid halen we vast de Victor Muller-index van de zolder. De Spyker Vanquish krijgt van ons de complete rij Victortjes. Gefeliciteerd met dit nieuwe luchtkasteel (als het er is). Update 21-11: zero points voor Victor. Het was Morgan, dixit Automotive News.