Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit stopt ermee: 'ons werk is gedaan'

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC), die ons periodiek van diefstalcijfertjes voorziet, houdt na ruim twintig jaar op te bestaan. De gestelde doelen zijn gehaald, en dus knippen ze eind december het licht uit op hun kantoor in Hoevelaken.

De afgelopen twintig jaar zijn de diefstalcijfers van motorvoertuigen spectaculair gedaald. Volgens de één door betere beveiliging van auto's, volgens de ander door een goede gezamenlijke aanpak van betrokken partijen. De waarheid is dat beide zaken hebben geholpen. Per 1 januari 2019 stopt de stichting AVC ermee. Dit samenwerkingsverband tussen tien partijen, variërend van OM tot BOVAG, vindt dat alle gestelde doelen zijn gehaald en dat het voortbestaan daaarom onnodig is geworden. In een interview met de Telegraaf maakt directeur TItus Visser daarom bekend dat de stekker er over twee maanden wordt uitgetrokken.

In de eerste zes maanden van 2018 werden er 3.643 personenauto's gestolen, terwijl dit aantal eind jaren negentig nog makkelijk het vijfvoudige was. De grote vraag is nu: zet deze daling door, of zien we de trend omkeren nadat de AVC de deuren sluit? In het laatste geval zat de organisatie ernaast, maar zal het niet heel moeilijk zijn om een herstart te maken. De komende jaren liggen er wat ons betreft genoeg uitdagingen op preventiegebied, bijvoorbeeld wanneer de deelauto werkelijk gaat doorbreken. Ook in slecht beveiligde autosleutels ligt een aardig stukje diefstalgevoeligheid. Maar over tien jaar openen we onze auto toch allemaal met onze smartphone, dus wellicht vliegt dat over.