Skoda toont majestueus cabrio-vlaggenschip met achtcilinder

Wie in een cabrio met achtcilinder wil rijden kan natuurlijk kiezen voor een S560/S63 Cabrio, maar een echte cabriorijder heeft nooit haast. Daarom zou deze Skoda 860 ook niet misstaan. De Tsjechen restaureerden hem gedurende twee jaar.

Tegenwoordig vindt u niets groter dan een viercilinder in een Skoda, maar vroeger was dat wel anders. De vorige Superb had nog een 3,6 liter V6, en als we nog een stukje verder terug de geschiedenis ingaan komen we bij heuse achtpitters uit. De 5,5 meter lange 860 had een 3,9 liter acht-in-lijn onder de kap, goed voor 60 pk. Evenveel als tegenwoordig uit de lichtste ongeblazen driecilinder in de Citigo wordt gehaald, maar tijden veranderen nou eenmaal.

De auto stamt uit 1932, en is de laatste in zijn soort die nog leeft. De overige 49 exemplaren zijn vergaan. Om te vieren dat 100 jaar geleden (na het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije) Tsjechoslowakije als soevereine staat ontstond, werd de 860 grondig gerestaureerd. Dat Tsjechië en Slowakije sinds de jaren '90 alweer als aparte staten door het leven gaan mag de pret niet drukken. 

De cabrio wordt onderdeel van een permanente tentoonstelling in het ŠKODA Museum in Mladá Boleslav. Het is derhalve de vraag of hij ooit nog de beentjes zal strekken in een poging de topsnelheid van 110 km/u aan te tikken.