Bovag vs. vakbonden. Ruzie om zaterdagwerk escaleert.

De CAO-onderhandelingen voor automonteurs zijn voor een tweede keer stukgelopen op het wel of niet op zaterdag werken. De Bovag is klaar met de vakbonden en wil niet meer met ze praten, waarop de vakbonden dreigen met acties.

Een auto laten repareren op zaterdag is nog steeds geen normale zaak. U kunt hem wel aanschaffen, maar voor een onderhoudsbeurt of een APK zult u toch echt wat uurtjes moeten vrij nemen. In de CAO-onderhandelingen voor de automonteurs pleit de Bovag daarom voor het instellen van de zaterdag als een normale werkdag. De vakbonden zien dat niet zitten en houden daarmee een akkoord tegen.

De Bovag heeft aangegeven helemaal klaar te zijn met de vakbonden zolang zij de nieuwe afspraken weigeren. De vakbonden hebben hierop aangegeven dat ze gaan actievoeren als het erop aankomt. De Bovag heeft tot 25 november om aan te geven dat ze toch wel in gesprek willen treden. "De houding van de Bovag is onverstandig. Er is een groot tekort aan autotechnici. Je maakt het vak niet aantrekkelijker als je je medewerkers met de knoet dwingt op zaterdag te werken, en dan ook nog zonder extra beloning. Die dwang, dat vind ik ouderwets," aldus FNV-onderhandelaar Albert Kuiper.

Op dit moment mogen monteurs wel op zaterdagen werken, maar moet dit uit de goedheid van hun hart (vrijwillig) gebeuren en dienen ze daar 33% meer loon voor te ontvangen. De Bovag stelt dat dit niet meer van deze tijd is en dat de zaterdag als normale werkdag behandeld dient te worden. Dit op aandringen vanuit werkgever en werknemers uit de branche. FNV staat daar lijnrecht tegenover en beweert dat hun achterban helemaal geen zin heeft om de huidige regels aan te passen. Hiervoor heeft de FNV persoonlijk navraag gedaan bij 12.000 monteurs (waaronder ook niet-FNV-leden) die allemaal tegen zijn.

Volgens Kuiper is het simpelweg onmogelijk om alle werkzaamheden van de monteurs uit te voeren op zaterdagen. "Je kunt op zaterdag geen apk-keuringen bij de RDW afmelden. Er worden ook geen onderdelen aangevoerd. En wie brengt nu in het weekend zijn auto naar de garage?" Volgens hem zijn het ook alleen de grotere dealerorganisaties met meer dan 1.000 leden die de zaterdag als werkdag willen. "Bedrijven met 20-25 werknemers willen dit helemaal niet. Die grote bedrijven willen een soort supermarkt voor auto’s worden, waar mensen ‘s avonds en in de weekenden terecht kunnen."

De Bovag laat niet weten uit welke hoek de vraag naar zaterdagwerk komt, maar zegt dat het punt door meerdere leden op de agenda is gezet. Ze constateren dat er steeds meer mensen in de weekenden langskomen en verwachten dat dit steeds vaker gaat gebeuren. "De autoverkopers en fietsenmonteurs die onder dezelfde cao vallen moeten ook gewoon op zaterdag werken. Hetzelfde geldt voor werknemers die onder de cao voor bandenbedrijven. Daar hebben de bonden toch hun handtekening voor gezet? Waarom is het dan ineens zo zielig als de monteurs dat ook moeten?" vertelt Paul de Waal van de Bovag aan het DVHN.