Wie moet een autonome auto volgens jou doodrijden?

Het is tijd voor een spelletje. Een serieus spelletje dit keer, want u mag beschikken over de levens van mens en dier. Moral Machine laat u namelijk de morele keuze maken wie of wat een autonome auto doodrijdt in het geval van een ongeluk.

Een van de meest aangehaalde argumenten tegen volledig autonome auto's is het 'wie wordt er doodgereden'-dilemma. Met andere woorden: moet de auto kiezen om het overstekende vijfjarige jongetje dood te rijden, of uitwijken en twee bejaarden van het leven te beroven. Een morele kwestie waarin iedereen van mening lijkt te verschillen.

Gelukkig hebben we nu de 'Moral Machine', een website van MIT Media Lab, die de morele keuze in een soort van spelletje verandert. Zo kunt u er nu bijvoorbeeld voor kiezen om vier dikke vrouwen en een zwerver dood te rijden en de fitte hardloopster en zakenman te ontwijken. Of u kunt de voorkeur geven om door rood overstekende mensen -helemaal in Milgram-stijl - gelijk te straffen voor hun daden. Aan het einde van het 'spelletje' krijgt u te zien waar u scoort in het tegenover de gemiddelde mens. Deze uitkomst kunt u dan weer delen op de sociale mediakanalen.

Nu is de website niet zomaar in het leven geroepen, hij heeft ook een daadwerkelijk nut. Door de morele vragen te beantwoorden krijgt u niet alleen inzicht in uw eigen persoon, maar krijgen de onderzoekers ook inzicht in hoe mensen over het algemeen vinden dat een autonome auto met deze onmogelijke kwesties om moet gaan.