Volkswagen gaat autonoom Uberen in Israël

Het aantal Volkswagens in Israël is nooit bepaald groot geweest, Israëli's zijn meer van de Kia's, Toyota's en Mazda's. Binnenkort wordt VW er wat zichtbaarder: samen met Mobileye wordt een vloot elektrische VW's opgetuigd voor een eigen taxidienst.

Duitse auto's zie je nauwelijks in Israël. Of dit komt door een inherent wantrouwen tegen alles wat Duits is, of andere oorzaken heeft, durven we niet te zeggen. Bij de vijftig bestverkochte auto's in het land kwam vorig jaar welgeteld één (1) Duitse auto voor, de VW Golf. Met 2.500 verkopen bezette de auto plek 34.

Vanaf volgend jaar gaat Volkswagen werken aan zijn 'presence' op de Israëlische straten: samen met techfirma Mobileye (inmiddels eigendom van Intel) en de VW-importeur Champion Motors wordt een vloot e-auto's gebouwd met Level 4 autonomie. Vanaf 2022 moeten de eerste exemplaren op de wegen verschijnen.

De keuze voor Israël is niet heel vreemd: ten eerste is Mobileye Israëlisch, en is heeft met name Tel Aviv zich de afgelopen jaren tot innovatie-hub ontwikkeld. Daar wil je dus zitten met nieuwe tech. Bovendien is het klimaat er voordelig voor autonome auto's, met weinig neerslag die de soft- en hardware in de war kan schoppen. Tot slot stelt de Israëlische overheid zich inschikkelijk op, wat bureaucratische botsingen voorkomt. Dat klinkt als een ideaal (vestigings-)klimaat, hoewel verstokte Germanenhaters het er moeilijk mee zullen hebben. Volkswagen maakt niet bekend op welke schaal het de dienst gaat inzetten. 

Het ligt voor de hand dat VW's nieuwe, op mobiliteit gerichte, merk MOIA betrokken is bij het initiatief, daar is het nieuwe merk voor opgericht. Behalve de toekomstige dienst in Israël starten de Duitsers volgend jaar in Berlijn een elektrische autodeeldienst met meer dan 2.000 voertuigen.