Stint-fabrikant houdt informatie achter, minister liegt (update)

Nog even over de sinds 1 oktober verboden Stint: de fabrikant heeft meerdere informatieverzoeken van de inspectie genegeerd, zo meldt minister Van Nieuwenhuizen. Zijzelf gaat ook niet vrijuit: het OM beschuldigt haar van het geven van onjuiste informatie.

De discussie rond de elektrische bolderkar woedt ruim een maand na het tragische ongeluk in Oss heviger dan ooit. Het voertuig is al een maand van de weg gehaald, met als gevolg dat de maker ervan failliet is. De eerstmogelijke herintroductie zal na het verschijnen van een veiligheidsrapport zijn, echter deze laat nog twee maanden op zich wachten. Eerder deze week pleitten belangenorganisaties voor de kinderopvang daarom voor een versnelde terugkeer van de Stint, omdat ze anders in de knel komen met de kosten, en omdat experts menen dat de Stint met kleine aanpassingen veilig(er) te maken is.

Uit een brief die de minister gisteren aan de Kamer stuurde blijkt dat de fabrikant meermalen informatieverzoeken van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) heeft genegeerd. Niet heel geruststellend, als je bedrijf aan een zijden draadje hangt. Een draadje dat inmiddels geknapt is. Op 21 oktober kreeg de fabrikant een informatieverzoek, met als deadline 25 oktober. Na het uitblijven van een reactie ging er op 29 en 31 oktober (afgelopen maandag en woensdag) nog eens een dringend verzoek de deur uit, maar de ILT hoorde niets, zo schrijft de minister.

Maar hiermee is de kous niet af. Directeur Edwin Renzen van Stint Urban Mobility krijgt steun uit onverwachte hoek: het OM meent dat de Stint op 1 oktober werd verboden op basis van een onjuist en onvolledig proces-verbaal (PV) van 29 september. In het eerste PV zouden de problemen van derden met de Stint overdreven zijn, en op basis hiervan is het verbod ingesteld. Er volgde op 3 oktober een tweede, milder, PV vol nuances en afzwakkingen ten opzichte van versie 1. Maar toen was het ding al verboden.

De minister zei afgelopen zaterdag dat deze tweede verklaring niet bestaat, maar moet hier nu van terugkomen. De brief aan de Kamer gaat vergezeld van beide PV's. U kunt ze hier inzien. Dit alles gaat de vier kinderen uit Oss niet terugbrengen, maar voor de fabrikant die nu met de gebakken peren zit, zijn het toch essentiële documenten. Gaan we de Stint deze maand nog terugzien op de weg? De vraag is welk kinderdagverblijf zijn vingers eraan durft te branden. De weerstand vanuit ouders zal groot zijn, maar het alternatief is dat de bijdrages door investeringen in alternatief vervoer omhoog gaan, en ook daar zit niemand op te wachten.

Vandaag heeft de rechter uitspraak gedaan naar aanleiding van het kort geding dat kinderdagverblijf Het Kinderstraatje uit Almere tegen de minister had aangespannen. Hierin stelt de rechter Minister van Nieuwenhuizen in het gelijk. Volgens de rechter heeft de minister juist gehandeld en het verbod op de elektrische bolderkar blijft dus van kracht.

"De stelling dat het besluit van de minister in paniek is genomen, is onjuist. De minister heeft toegelicht dat het besluit is genomen met het oog op de verkeersveiligheid en dat dit belang alle andere belangen aan de kant zet. Een niet-onredelijk besluit," aldus de rechtbank.