Aston Martin bouwt exclusieve DBS 59 voor Le Mans-fappers

De Aston Martin DBS Superleggera is koud geïntroduceerd, of de Q-divisie komt al met een speciale editie. Van deze DBS 59, een hommage aan ver vervlogen tijden toen Britse merken Le Mans domineerden, worden er vierentwintig gebouwd.

Als kleine autofabrikanten ergens goed in zijn, dan is het het uitkarnen van speciale varianten van bestaande modellen. Op deze manier geef je je klandizie iets extra bijzonders, genereer je meer omzet, en pak je wat buzz in de media. De ideale trifecta. Aston Martin beheerst dit spel al sinds jaar en dag, en dus is het geen verrassing dat we nu al de eerste limited edition van de pas onthulde, 725 pk sterke DBS Superleggera zien. En ja, het is een absolute beauty.

De DBS 59 is een throwback naar het jaar 1959, toen Aston Martin met een paar DBR1's een 1-2 scoorde in de 24 uur van Le Mans. Bij een dergelijk model is er maar één kleur denkbaar: British Racing Green. Om hem een beetje exclusief te houden worden er geen 59, maar 24 exemplaren gebouwd: eentje voor elk uur dat de afstandsrace duurt.

Het model is besteld door Aston Martin Cambridge, dat eerder al een Red Arrows Edition Vanquish S, een V12 Vantage S Spitfire 80 Edition, en een Vantage S Blades Edition bij Q afnam. De DBR1 die geëerd wordt is nog een stukje exclusiever: hiervan werden er slechts vijf gebouwd, eentje daarvan leverde op een veiling in augustus 2017 liefst $22,6 miljoen op.