Ferrari-baas waarschuwt: ga niet in zee met Koreanen

Maurizio Arrivabene heeft niets tegen Koreanen, maar hun rubber komt er bij hem niet in. De Italiaanse teambaas van het Italiaanse Ferrari spreekt duidelijk de voorkeur uit voor de Italiaanse bandenleverancier Pirelli. Verrassend.

De komende tijd wordt beslist wie in de periode 2020-2023 de Formule 1 van banden mag voorzien: het zittende Pirelli of nieuwkomer Hankook. Voor Maurizio Arrivabene is die keuze snel gemaakt: het gepokt en gemazelde Pirelli is wat hem betreft de enige kanshebber, omdat anders alle ervaring van de afgelopen jaren door het afvoerputje verdwijnt. Arrivabene:

"We have had positive phases and difficult moments, but year after year they have created a product that has evolved positively. Throwing everything from the window seems to me to be wrong. But, having said that, we do not make the choice."

De komende jaren worden hoe dan ook pittig voor de bandenfabrikant die de opdracht binnensleept: vanaf 2021 wordt er op 18 inch wielen gereden, en moet het rubber aan zeer specifieke degradatie-eisen voldoen. Fouten kan je als bandenmaker niet maken, aangezien je niet een week van tevoren even een nieuwe batch banden produceert. De teamkeuzes worden al maanden van tevoren gemaakt, dus als je het fout doet, dan werkt dit vele races door. Voor wat betreft Arrivabene's opmerkingen: ervaring is goed, maar een nieuwe leverancier is niet per definitie een recept voor rampspoed. In 2011 nam Pirelli immers ook heel groen het stokje over van Michelin en Bridgestone. Bovendien is niet iedereen even positief over het huidige F1-rubber.

Foto: Arrivabene in gesprek met Lawrence Stroll, rond de GP van Mexico.