Fiat Fastback SUV Concept: zo zag je een Fiat nog nooit

Het duurde even, maar Fiat heeft besloten ook de 21ste eeuw te betreden. Het Italiaanse merk, dat in verregaande staat van ontbinding verkeert, geeft zichzelf een nieuwe impuls, met een gewaagde en knappe concept car. Dit is de Fastback.

Fiat, in vervlogen Agnelli-tijden de parel van de Zuid-Europese auto-industrie, vertoonde de afgelopen decennia een aardige gelijkenis met het Colosseum: ooit groots, maar inmiddels afbrokkelend en verwijzend naar een tijd waarin alles beter was. Er ging nauwelijks geld naar het kernmerk van de Fiat-groep, andere merken (behalve Lancia) kregen meer aandacht, en op beurzen was de Fiat-stand de eerste die je oversloeg. Er stond toch nooit iets nieuws. Gelukkig voor Fiat heeft het nog de 500, een absolute hit die bovendien heel elegant oud wordt. Maar met alleen de 500 ga je de oorlog niet winnen.

We spoelen door naar 2018, en plots staat daar iets dat we al in geen tijden gezien hebben. Een echt nieuwe concept car van Fiat. Op de Sao Paulo Motor Show presenteren de Italianen een Fastback SUV, die mogelijk in 2020 al in productie gaat. Fiat, het merk dat op de westerse markt zo ongeveer alles liet afsterven, behalve de 500 en enkele onooglijke ruimtehokken met dezelfde naam, is misschien weer op de weg terug. 

Aangezien de Fastback nog een concept is, konden de designers lekker hun gang gaan met vouwen, scherpe lijnen, en lichtslangetjes. Het resultaat is een SUV Coupe die wel wat weg heeft van een Mercedes GLE Coupe, maar beduidend minder plomp is. Door heel veel koets en heel weinig raam in het studiemodel te zetten, wordt massa gecreëerd. De lampjes doen ons denken aan wat Jaguar op zijn SUV-modellen zet. Veel details krijgen we niet, we moeten het doen met de plaatjes. Het interieur is - geheel in conceptstijl - strak en minimalistisch gehouden. De details worden later wel ingevuld.

Of we in Europa moeten hopen op een Risorgimento van Fiat? We zouden onze adem er niet voor inhouden: de Fastback komt uit de koker van Fiats Braziliaanse designteam. Sowieso lijkt het merk zich sterker te focussen op de markten aan de rand van de westerse wereld: Latijns-Amerika, Noord-Afrika, Oost-Europa en West-Azië. Zoals we al zagen aankomen in de laatste zetten van de inmiddels helaas overleden Sergio Marchionne. Maar potdikkeme, wat is het fijn om - na jaren van pure lethargie, recycling, en zouteloze, inferieure opgewarmde Amerikaanse prak - eindelijk eens iets nieuws en origineels bij Fiat vandaan te zien komen. En laten we niet vergeten dat het concern ook net een hele nieuwe generatie drie- en viercilinders heeft ontwikkeld. Nu doorzetten graag.