'Nieuwe Europese wet maakt autosport onmogelijk'

De Europese Commissie gaat een nieuwe wet aannemen waardoor de hele racerij in een keer vleugellam geslagen kan worden.

Dat de Europese Commissie al haar beslissingen niet helemaal doordacht heeft voordat ze deze doorvoert, mag geen verrassing zijn. We hebben er nu nog eentje: de Motor Insurance Directive zit er al een tijdje aan te komen. Deze richtlijn vereist dat 'any use of a vehicle, consistent with its normal function as a means of transport, irrespective of the terrain on which the motor vehicle is used and whether it is stationary or in motion' verzekerd is. En dat is misschien slecht nieuws voor eigenaren van racewagens.

Als alle voertuigen waar dan ook verzekerd dienen te worden, dan moeten racewagens dus ook van een verzekering van worden voorzien. Iets wat geen enkele weldenkende verzekeraar natuurlijk gaat doen. Het is onmogelijk om meer risico te lopen dan met een auto waar expres gevaarlijk mee gedaan wordt. Mocht het dus allemaal tot uiting komen, dan heeft de hele racewereld nog een flinke kluif voordat er weer geracet mag worden.

Deze wetgeving heeft vooral landbouwvoertuigen en dergelijke als doelwit aangezien deze voertuigen op eigen land niet verzekerd hoeven te worden. Ongelukken die daarmee gebeuren zijn in dat geval niet gedekt door verzekering wat voor lastige gevolgen kan zorgen. Met het verplicht verzekeren van alle voertuigen waar dan ook, is dit probleem direct opgevangen. 

Nu is het zo dat de aanpassing nog steeds niet doorgevoerd is terwijl hij al een tijd geleden is aangekondigd. Dat komt vermoedelijk doordat de EU druk bezig is met de precieze verwoording van de wetgeving. Deze is op dit moment zo breed dat dingen als racewagens er in theorie onder vallen (al is het de vraag of je in rondjes rijden op een afgesloten terrein als transport kunt zien). Dat is de bedoeling niet, en het lijkt er dan ook op dat bij invoering van de nieuwe wetgeving de racerij netjes buiten beschouwing wordt gelaten. Alleen boer Jan moet nog een verzekeraar vinden voor zijn privé-trekker. Poah!