Dat kan sneller. 130 km/u op A1 en A2

Nu er genoeg asfalt bij is gekomen om de filedruk op de A1 en A2 te doen afnemen, wordt het tijd om daar ook echt door te rijden. De VVD pleit voor een snelheidsverhoging naar 130 km/u op beide trajecten.

Nu er overal extra asfalt bijgeplempt is, kunnen auto's op veel notoire filetrajecten eindelijk weer doorrijden. Of eigenlijk is van doorrijden nog niet echt sprake want de snelheid ligt er het grootste gedeelte van de dag niet hoger dan 100 km/u. Na het extra asfalt wordt het tijd om dat eens aan te pakken volgens VVD-Kamerlid Remco Dijkstra.

Dijkstra wil graag van verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen weten waarom die snelheid op de A1 tussen het Gooi en Amsterdam en op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam nog niet is opgehoogd. Hij is van mening dat de verbreding van de weg heeft opgeleverd wat het moest doen, maar dat het echte doorrijden nu echt mag beginnen. Zo ook voor de A2 waar de bermkassa's zo strak staan afgesteld dat er alleen 's avonds en 's nachts boven de 100 km/u gereden mag worden. "Waarom niet de hele dag?" stelt hij.

De uitspraken van de VVD'er komen op het moment dat de Tweede Kamer het heeft over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hierbij is veel aandacht voor files waardoor de VVD denkt dat vooral op dit punt geïnvesteerd moet worden. De PVV zit zelfs te denken aan een investering van één miljard voor zowel de wegen als het openbaar vervoer. Het geld hiervoor moet uit innovatiepotjes van bijvoorbeeld WBSO (subsidie voor werknemers die nieuwigheden als vliegende auto's ontwikkelen) komen. De CDA kwam met het idee om alle vrachtwagens hun eigen rijbaan te geven om zo de filedruk te verminderen.