Voordelig tanken? Ga 's ochtends

Wie zo voordelig mogelijk wil tanken, doet er goed aan om zijn auto in de ochtend vol te gooien. Nederlandse tankstations passen vaker dynamische beprijzing toe, die in de avonduren ongunstiger uitpakt dan in de ochtend.

Eén op de vijf Nederlandse tankstations doet inmiddels aan dynamische beprijzing, meldt RTL Z, dat zich baseert op cijfers van Travelcard. Dit fenomeen, bekend uit Duitsland, houdt in dat op elk moment van de dag de brandstofprijzen door de pomphouder aangepast kunnen worden. Volgens de data die van duizenden tankpassen werd afgeleid, past 21 procent van alle tankstations doordeweeks minimaal twee keer per dag zijn prijzen aan.

Het goedkoopst wordt er tusseen 03:00 en 06:00 uur getankt, verder in de ochtend liggen de prijzen bij dynamisch prijzende tankzuilen ook lager dan gemiddeld. In de avond stijgen ze doorgaans, waarbij het verschil tussen piek en dal tot 10 cent per liter kan oplopen. De pomphouders zelf zijn vrij in hoe vaak ze hun prijzen aanpassen, in sommige gevallen gebeurt dit tot 25 keer per dag. Aangezien dit al jaren met een druk op de knop gebeurt is de frequentie geen probleem.

Waar kunt u de meeste prijswijzigingen verwachten? "Het is merkafhankelijk. We zien wel: hoe groter het tankstation, hoe vaker de prijzen wijzigen. Het zijn meestal de snelwegstations", aldus een woordvoerder van Travelcard tegen RTL Z. Doe er uw voordeel mee.