Formule 1 wellicht niet meer op Silverstone

De Britse GP vindt al meer dan 20 jaar plaats op Silverstone, maar hoe lang dat nog zo is, is de vraag. Formule 1’s commercieel directeur, Sean Bratches, stelt dat een verhuizing van de race alleen maar positief kan uitpakken voor de Grand Prix. 

Een Britse Grand Prix hoort op Silverstone, tenminste, dat is de eerste gedachte. De allereerste race werd er verreden en het circuit heeft genoeg historie opgebouwd om als vaste prik op de kalender geplaatst te worden. Toch is de Formule 1 het daar niet helemaal mee eens. Volgens Formule 1’s Sean Bratches, is het wellicht tijd voor een verandering.

In een interview vertelde Bratches dat de Formule 1 helemaal niet vast zit aan Silverstone. Sterker nog, de Britse GP is niet altijd georganiseerd op het circuit. Voor 1987 werd er nog regelmatig uitgeweken naar Brands Hatch of Donington Park. Daarnaast is de aard van de Formule 1 dat het dynamisch werkt. Kijk maar naar de nieuwe toevoegingen van een GP in Vietnam (en Nederland).  

Het is niet zo dat de Formule 1 de hele Britse GP gaat schrappen. Daarvoor is de naam te waardevol, er is alleen een mogelijkheid dat er uitgeweken wordt naar een ander circuit op het eiland. Waar naartoe is nog niet duidelijk, aangezien Silverstone op dit moment het enige circuit is dat geschikt is voor de F1. Christian Horner liet eerder dit jaar al wel vallen dat hij had meegekregen dat de koningsklasse een race in of nabij Londen wilde organiseren. Iets wat overeenkomt met de wens van de F1 om meer stedelijke races te organiseren.

"We look at it in three ways. Firstly, we want to preserve the heritage races, they are very important to Formula 1 and they are very important to fans. I’m talking about the Silverstones, the Spas, the Monzas of this world. Then we have a set of street races and hybrid street races, where we race in parks and on city streets, such as Melbourne, Montreal and Mexico City. The third segment features purpose-built facilities such as Shanghai, Austin, Texas and Bahrain. Beyond that we are looking to identify further street races, so this race is a further step in terms of our vision,” aldus Bratches.

Op dit moment heeft Silverstone nog één race gepland staan voor 2019. Daarna loopt het contract af en er zijn nog geen signalen geweest dat het circuit voor een verlenging gaat.