Lewis Hamilton zit niet te wachten op nog meer Formule 1-races

Voor Formule 1-racers en -teams zijn het drukke jaren: er worden meer races dan ooit in een jaar gepropt, en een duidelijk plafond is er niet. Lewis Hamilton denkt dat het verstandig is om op de rem te trappen: hij pleit voor minder, niet meer races.

Deze week werd bekend dat Vietnam in 2020 wordt toegevoegd aan de F1-kalender, en ook Nederland maakt nog een goede kans dat jaar. En dan is er ook nog Miami. Mocht er geen andere race worden geschrapt, dan groeit het aantal races binnen een seizoen naar een record. Nu zijn dat er nog 21, maar een groei naar 23 of 24 is niet ondenkbaar. Vergelijk dit met het recente verleden: toen Hamilton begon in de F1 werden er gemiddeld zo'n 17 races verreden, een aantal dat al vrij stabiel sinds de vroege jaren '80 de kalender vulde.

Sinds 2016 zitten we op 21 per jaar (2017 had 20 races door het wegvallen van Hockenheim), en het seizoen wordt steeds verder uitgerekt. De racers beginnen nog steeds is maart, maar stoppen pas eind november. Volgend jaar beginnen we op 17 maart in Australië, en sluiten we pas op 1 december af in Abbie Dabbie. Dit betekent dat de winterstop nog maar 3,5 maand duurt, en dit is kostbare tijd voor de ontwikkeling van de racers van het volgende jaar. Het seizoen zelf zit ondertussen vol met logistieke uitdagingen om de hele karavaan op tijd weer bij de volgende race te krijgen.

Lang verhaal kort: voor de toeschouwer zijn meer races leuk, voor de deelnemers gaat niet niet per definitie op. Lewis Hamilton vindt het tijd zijn hakken in het zand te zetten, en bij 21 races een grens te trekken. Een zichtbaar vermoeide Lewis: "It already feels like we're on race 25 this year, to be honest. So, I don't think that's a good thing, personally. I'm someone that really likes racing, but the season is long. It's a long, long season, it's a long, long commitment for all of us, it's a long time away from families." Ahja, familie.

Op de vraag hoeveel races dan wel fideel zouden zijn: "I don't know, probably 18 was the best, back in the day." In 2004, 2006 en 2008 was dit het geval. We snappen Lewis wel: hij is inmiddels vrij ver in de dertig, en constant de wereld afreizen, dwars door allemaal verschillende tijdzones is een opgave die je niet mag onderschatten. Zeker niet als je je daarnaast topfit moet houden en een streng dieet volgt. Het probleem is echter dat Liberty Media goud geld heeft betaald voor Starbucks de F1-rechten, dus ze gaan echt het aantal races niet inperken.