Koop dan: de enige blauwe Lamborghini Miura P400 SV

De Lamborghini Miura SV is een unieke verschijning. De kans is klein dat u er een in het echt heeft gezien, laat staat dat die ook nog eens blauw was. Daar is er namelijk maar één van en die staat nu te koop. 

De Lamborghini Miura staat ook wel bekend als de eerste echte supercar, maar ook deze auto heeft een ontwikkeling doorgemaakt sinds zijn debuut in 1966. De P400 SV die we hier zien is dan ook een van de laatste en verbeterde versies: de P400 SV waarbij SV staat voor Super Veloce. Maar deze SV is extra uniek in zijn klasse aangezien het een van de weinige is met airconditioning en de enige is met een blauwe Blue Medio laklaag. 

De Miura SV viel in 1971 op met zijn 3,9 liter V12 die achter de bestuurder gemonteerd was. Het blok produceerde 385 paarden. Iets wat zeker niet slecht was voor die tijd. Daardoor deed deze bolide een sprintje van 0 naar 100 km/u in 5,8 seconden en haalde hij een topsnelheid van 290 km/u. Maar hoeveel van deze cijfers nog relevant zijn voor deze specifieke auto is niet duidelijk. Uit de gegevens blijkt dat hij in zijn gehele 47-jarige bestaan nog nooit een motorrestauratie heeft gehad. De laatste eigenaar waagde zich er ook niet aan aangezien hij volgens hem nog voldoende compressie had.

Cosmetisch is de auto wel helemaal onder handen genomen. Hij is volledig gerestaureerd naar de originele staat waarin hij uit de fabriek in Italië rolde. Daarbij zijn alleen originele onderdelen gebruikt. De eigenaren hebben niet veel met de klassieker gereden. Hij heeft 20 jaar in Japan doorgebracht in een prive collectie en is daarna vooral een showcar geweest. De laatste keer dat hij te zien was, stond de Miura op het prestigieuze Pebble Beach Concours d’Elegance. Daar werd hij overigens niet beoordeeld door de jury. 

Nu is het altijd speciaal als er een Lamborghini Miura een veilingblok op rijdt. De auto's zijn extreem gewild en deze blauwe SV zal daarom weer flink wat poen opleveren. Veilingshuis RM Sotheby's verwacht dat hij lachend meer dan twee miljoen dollar gaat ophalen: de verwachting ligt tussen de $2.100.000 - $2.500.000.