Nieuwe Mercedes GLE probeert lowrider-publiek te paaien

De nieuwe Mercedes GLE veranderde qua uiterlijk weliswaar niet heel extreem ten opzichte van zijn voorganger, hij kan bouncen als de beste. De Duitsers tonen een staaltje hydraulics waarmee de GLE niet zou misstaan in een videoclip van Dr. Dre.

Mercedes-Benz trok voor de nieuwe GLE alle nieuwste snufjes uit de kast, waaronder ook luchtvering. Nu is dat nergens nieuw, heel veel luxe-tractors hebben dit type vering in de naam van het comfort. Maar de Duitse autofabrikant is er dit keer een full-lowrider mee gegaan en laat de zware kolos springen, wanneer dit nodig is. Niet voor de leuk, daar zijn Duitsers veel te serieus en praktisch voor. De GLE krijgt de stuiteroptie om los te komen als de SUV vastzit in een benarde off-road-situatie.

Het grappige is dat Mercedes nu gelijk claimt dat ze met E-Active Body Control het enige ophangsysteem hebben dat de hoogte van elk wiel onafhankelijk van elkaar kan instellen. Een beetje vato uit South Central L.A. heeft zoiets al jaren onder zijn auto. Maar goed, Mercedes doet er wel iets meer mee dan de gangster uit de in de fik staande stad. Dankzij het nieuwe systeem, dat waarschijnlijk ook bij de zuiderburen en hun brakke wegdek in de smaak valt, scant de auto de weg voor zich en past de hoogte van elk wiel aan op de hobbels of kuilen die eraan komen. Zo voelen de inzittenden helemaal niets van de oneffenheden in de weg.

Maar grappiger, en indrukwekkender, is dat de auto zichzelf kan losspringen als hij vast komt te zitten in het grind van de oprijlaan bijvoorbeeld het mulle zand op het strand. Dan kan de SUV zichzelf een paar keer de lucht in pompen om met elke landing de ondergrond te verstevigen en de grip daarop te verbeteren. Daardoor kan hij zichzelf en z'n passagiers mogelijk weer vrij krijgen uit de benarde situatie.

Of het allemaal ook echt werkt zoals Mercedes aangeeft zullen we nooit weten. Geen enkele GLE-eigenaar begeeft zich met zijn auto buiten de gebaande paden, maar het is fijn om te weten dat je met deze auto waarschijnlijk de file op de snelweg wél kunt afsnijden.