Iedereen (behalve VincentE) weet inmiddels dat het verschrikkelijk gevaarlijk is om ook maar drie seconden bezig te zijn op je telefoon terwijl je met 120 km/u over het asfalt raast. Ook met mindere snelheden op de fiets kan de afleiding leiden tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Maar toch blijft de 'het zal allemaal wel meevallen'-gedachte overheersen in ons koude kikkerlandje. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte.
Het bedrijf kwam erachter dat bijna de helft (49%) van de fietsers liever een fimpje op youtube bekijkt dan zich bezighoudt met het verkeer. In de leeftijdsgroep van 18 tot 24 is dit zelfs 75%. Mobiel gebruik in de auto komt in vergelijking nog niet zoveel voor, 38% van de automobilisten geeft eerlijk toe dat ze wel eens een appje sturen terwijl ze aan het rijden zijn. Zoals vaker met dit soort onderzoeken zijn de cijfers al schrikbarend hoog, maar zal het in de realiteit nog hoger uitpakken. Een gedeelte van de ondervraagden zal liever een sociaal wenselijk antwoord geven, dan de waarheid spreken.
Volgens Deloitte is de oorzaak van het toenemende gebruik van mobieltjes in het verkeer eigenlijk heel logisch. De telefoon is zo'n beetje het middelpunt van ons leven en daarom kunnen we hem steeds lastiger wegleggen. "Zo ook in het verkeer, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het is niet voor niets dat de minister volgend jaar een appverbod op de fiets wil introduceren."
Daarbij is de pakkans voor het telefoongebruik ook vrij klein. De politie is wel hard aan het werk om deze aanzienlijk te vergroten met camera's en het inzetten van touringcars. Hopelijk heeft dit een positieve uitwerking, want ongelukken als deze zijn makkelijk te voorkomen, en zou het fijn zijn als de autoverzekeringen wat omlaag kunnen.