Claimstichting wil duizenden euro's compensatie voor Volkswagendieselaars

Vorige week begon de rechtszaak van de Stichting Volkswagen Car Claim tegen de VW Group en verschillende importeurs en dealers. Inzet is een schadevergoeding voor de eigenaars van auto's met een sjoemeldiesel, maar waarvoor dan?

Voormalig ANWB-opperhoofd Guido 'dochter niet bij Marokkaan in de taxi' van Woerkom voert nu de troepen van de stichting Volkswagen Car Claim aan. De claimclub wil allerlei aan Volkswagen gelieerde partijen laten betalen voor het leed dat Sjoemeldiesel heet. Dankzij de diesels kon het gebeuren dat "elf miljoen auto’s veel vervuilender zijn dan Volkswagen beweerde. Duizenden mensen stierven door die uitstoot. Consumenten en overheden die jarenlang werden bedrogen." Dat citaat is niet afkomstig van Van Woerkom, maar zo opent het AD vandaag. Guido zelf zegt in het artikel: "Dit is het grootste fraudeschandaal in de Europese geschiedenis. En het bedrijf heeft nog geen cent betaald aan de gedupeerde autobezitters in Europa. Dit is zo fundamenteel verkeerd."

Dat kan kloppen, maar de vraag is waarom Volkswagen de bezitters van de auto's zou moeten compenseren. De stichting beroept zich op het feit dat VW in Amerika al $20 miljard kwijt was aan boetes en claims, terwijl in Europa nog geen eigenaar een cent heeft ontvangen. Van Woerkom rekent op een paar duizend euro per auto, voor de huidige eigenaar.  

De Amerikaanse vergoedingen voor sjoemeldieselbezitters zijn grotendeels gebaseerd op punitive damages, een soort strafvergoeding. In het Nederlandse rechtssysteem bestaat die straf echter niet, er wordt alleen schade vergoed die daadwerkelijk is ontstaan. Dat verklaart ook waarom in Nederland nooit iemand een miljard vergoeding krijgt omdat de koffie van McDonald's te warm was.

De stichting richt zich daarom met name op de stelling dat de waarde van de getroffen auto's is gedaald. Mochten ze dat voor alle claimanten in een schadestaatprocedure één voor één gaan uitzoeken, dan komt het Nederlandse rechtssysteem waarschijnlijk met piepende remmen tot stilstand omdat het zoveel tijd in beslag gaat nemen. Een schikking is daarom een handigere oplossing.

Bewijzen dat er duizenden mensen extra zijn overleden zal heel moeilijk worden, en daarnaast leden de berijders van de Volkswagendiesels daardoor geen schade, tenzij ze zelf het roet uit hun uitlaat aan het inademen waren.