Rolls-Royce Cullinan goedkoper per m² dan Amsterdams appartement

Bij Rolls-Royce weet je een ding zeker: goedkoop wordt het nooit. Het merk heeft zijn eerste SUV, de Cullinan, geprijsd. Wat u minimaal kwijt bent aan deze zeecontainer op wielen?

Na meer dan een eeuw statige lange limousines gebouwd te hebben, is Rolls-Royce nu ook over naar de dark side. Het modellenpalet, dat bestaat uit Phantom, Ghost en Wraith, wordt aangevuld met de Cullinan, een SUV met de buitenmaten 5.341 x 2.000 x 1.835 mm. Een formaat waar zelfs de belachelijk grote BMW X7 bij verbleekt, en ruimer dan menig pijpenla vier hoog twee achter, die momenteel voor 28 miljoen euro in hartje Amsterdam te koop staat.

Enfin, die Cullinan dus, met zijn 6,75 liter V12 48-klepper (571 pk/850 Nm), kost in Nederland minimaal €415.225. Hierbij zal de genoemde twaalfcilinder - die 2.660 kg aan gewicht moet voortbewegen - een aardige vinger in de pap hebben gehad. Voor dat geld krijg je een kale Cullinan, en hiermee kan een zichzelf respecterende rijkaard zich natuurlijk niet vertonen op een soirée of de poloclub. Tenzij hij vierkant uitgelachen wil worden vanwege zijn Bespoke-loze Rolls. Nee, elke klant zal er nog wel een extra tapijtje of stukje hout in laten leggen, wat de prijs richting of over de half miljoen drijft. Niet dat dat iets uitmaakt in de wereld van de Rolls-Royce bezitter: daar wordt niet over geld gepraat, dat is er gewoon.