België schrapt verplichte autospiegels

Je Audi e-tron of Lexus ES met gerse spiegelcamera's bestellen, het kan binnenkort in België. Onze zuiderburen schrappen de verplichting voor binnen- en buitenspiegels uit de wet.

Autospiegels: het zijn zowel essentiële als zeer onhandige onderdelen aan je auto. Ze verlenen je zicht naar achteren, maar verpesten tegelijkertijd je aerodynamica. Bovendien zijn buitenspiegels de hel op krappe parkeerplekken. De voortgang der technologie heeft hier iets op gevonden, in de vorm van camera's. Niet dat camera's iets van de laatste jaren zijn, maar nu hebben we het punt bereikt waarop de mix van formaat, resolutie, design, en prijs voor fabrikanten interessant genoeg is om de tech ook toe te passen.

Echter, dan moeten regelgevers wel meespelen. Bij de zuiderburen doen ze dit: het artikel in de Wegcode dat spiegels verplicht, wordt geschrapt. Dit gaat niet van de ene dag op de andere: Belgische media melden dat de wijzigingen in 2021 van kracht worden. Een andere wijziging bij de zuiderburen is het verplichten van een gordel bij het achteruitrijden. Dit was tot nu toe niet het geval, omdat gordels vroeger minder flexibel waren dan nu. Hierdoor kon een automobilist soms moeilijk over zijn schouder kijken.

In Nederland zijn spiegels nog wel verplicht. Artikel 5.2.45 van de Wegenverkeerswet luidt: "Personenauto’s in gebruik genomen na 25 januari 2010, moeten zijn voorzien van een linkerbuitenspiegel, een rechterbuitenspiegel en een binnenspiegel" (voor die tijd kwam je nog auto's zonder rechterbuitenspiegel tegen).