Italiaans dorpje snapt 58.000 hardrijders in twee weken tijd

In een piepklein Italiaans dorp zijn in minder dan twee weken tijd maar liefst 58.568 hardrijders op de bon geslingerd, en dat is meer dan terecht, als je naar de lokale situatie kijkt.

Ergens tussen Monaco en Turijn, in het noordwesten van Italië, ligt het dorpje Acquetico. Het is een echte Italiaanse negorij, met oude huizen en een kerk. Het telt slechts 120 zielen, maar ligt wel aan de SS28, een drukbereden hoofdweg. Deze wordt door het passerende verkeer nogal vaak als racebaan gebruikt, ook al is de snelheidslimiet in het dorp 50 km/u.

Nadat bewoners steen en been hadden geklaagd over de voorbijrazende auto's, en het gevaar die deze opleverden rond de voetgangersoversteekplaats, plaatste de burgemeester bij wijze van proef een flitspaal. Het resultaat: dik 58 duizend geflitste automobilisten in twee weken tijd. En de overtredingen waren niet lullig: tientallen auto's werden op 100+ geklokt, de snelste reed 135 km/u. Het ergste: veel van de grove overtredingen vonden overdag plaats. 

We zochten het dorpje op op Google Maps, en komen tot de conclusie dat je best wel een behoorlijke zak moet zijn om met veel meer dan 50 per uur langs die plek in het mooie bergdorpje te rijden. Burgemeester Alessandro Alessandri is dan ook van plan om zijn pilot - die liep van 13 tot 27 september dit jaar - een vervolg te geven.