Beurskoers Nissan krijgt klappen, Ghosn nog deze week weg

De arrestatie van Nissan-Renault-topman Carlos Ghosn heeft zijn uitwerking gehad op de beurskoers van Nissan: het aandeel verloor zes procent aan waarde. Ondertussen melden insiders dat de topman er deze week nog wordt uitgebonjourd.

Fijn, nóg een schandaal. Net wat de auto-industrie nodig had. Gisteren kwam aan het licht dat Nissan-Renault's head honcho, Carlos Ghosn, wordt verdacht van het verzwijgen van inkomsten en het gebruik van bedrijfsmiddelen voor privé-doeleinden. Best bijzonder, voor iemand die elk jaar zo'n 10 miljoen euro toucheert, en op de achtergrond nog verder binnenloopt met aandelenopties. Sowieso was Ghosn altijd al iemand die weinig moeite had zich flink te laten compenseren voor zijn inspanningen, en terecht. Maar dan moet je niet ook nog de boel gaan tillen natuurlijk.

De kleine generaal, bouwde de afgelopen twintig jaar met veel hard werk, visie, en sluwheid zijn imperium op. Hierbij 'vergat' hij tegelijkertijd over een periode van vijf jaar €39 miljoen van zijn inkomen aan de Japanse fiscus op te geven. Althans, zo luidt de aanklacht van het Japanse OM. Japanse media berichten verder dat Nissan miljoenen uitgegeven zou hebben aan privéwoningen voor Ghosn.

Het aandeel Nissan noteert momenteel in Tokyo 951 yen, dat is 5,5 procent lager dan de slotkoers van gisteren. Ook Mitsubishi daalt flink. Ghosn lijfde de Japanse autobouwer eerder in, nadat zijn eigen Nissan ze erbij had gelapt wegens gesjoemel. Niet de meest ethisch hoogstaande actie, maar in de haaienvijver zwemmen nou eenmaal geen aardige jongens. Volgens lokale media wordt Ghosn nog voor het einde van de week van zijn posten ontheven.

Ondertussen worden de ontwikkelingen rond Ghosn in Frankrijk met lede ogen aangekeken. Vanzelfsprekend zijn de autoriteiten zijn handel en wandel in Frankrijk as we speak aan het napluizen, het aandeel Renault zakte in twee dagen tijd met 12 procent. Renault is nog steeds een zelfstandig concern, maar zit wel in een alliantie met Nissan. De Franse overheid - voor 15 procent aandeelhouder - wil van Ghosn af: minister Bruno Le Maire liet weten dat Ghosn wat hem betreft 'niet meer in een positie verkeert om het bedrijf te leiden'. De Renault-top komt vandaag in crisisberaad bijeen.

Bij de buren van PSA zal topman Carlos Tavares waarschijnlijk in zijn vuistje lachen. Hij was ooit de tweede man bij Renault onder Ghosn, maar werd door hem meteen uit het bedrijf gegooid toen hij de ambitie uitsprak ooit CEO van Renault te worden.

Voor de Braziliaans-Libanese baas van de autobouwer betekenen de huidige ontwikkelingen hoogstwaarschijnlijk een voortijdig en roemloos aftreden. Hij was al van plan over niet al te lange tijd met pensioen te gaan, maar moet dit nu eerder in gang zetten. In Japan riskeert hij tot 10 jaar gevangenisstraf en een boete van maximaal 10 miljoen JPY (778.000 euro). Maar we weten allemaal dat hij, met hulp van een leger advocaten, ook bij een veroordeling waarschijnlijk zo wegwandelt. Over de bevindingen van de Franse justitie zullen we te zijner tijd wel iets horen.

Of de Alliantie er zonder kleerscheuren doorkomt is een vraag die nu nog niet te beantwoorden valt. Hij bestaat uit de merken Nissan, Infiniti, Mitsubishi, Renault, Dacia, Samsung Motors, Lada en Alpine. Daarnaast zijn er diepgaande samenwerkingsverbanden met Daimler. De merken Renault en Mercedes wisselen motoren uit, en ontwikkelen ze ook gezamenlijk. Daarnaast werden de huidige Smart ForTwo en Renault Twingo gezamenlijk ontwikkeld.