Wederom stakingen bij VDL Nedcar

Het CAO-overleg tussen de bonden en de metaalsector gaat niet zoals de bonden willen, dus wordt er opgeroepen om te staken op donderdag en vrijdag. Bij Nedcar komt dit neer op de achtste en negende stakingsdag van dit jaar. 

De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor metaalarbeiders zijn nu al meer dan zes maanden vruchteloos aan de gang. Niemand is daar blij mee, maar de werkgeversorganisatie FME komt met een oplossing: 2,5 procent loonsverhoging per 1 december. Volgens de FNV is deze verhoging alleen voorgesteld om ze af te wimpelen, dus moet er weer niet gewerkt worden om de zin door te drijven.

FNV-bestuurder Hans Wijers laat aan de Limburger weten dat de eenzijdige loonsverhoging een truc is om de stakingen te breken. "Overgewaaid vanuit Amerika om de vakbonden in een kwaad daglicht te kunnen stellen. Een cao gaat om meer dan extra loon: afspraken over hoe ouderen wat minder kunnen gaan werken om gezond hun pensioen te halen, ten gunste van extra banen voor jongeren. Ook willen we de flexibilisering van arbeidstijden een halt toeroepen."

Omdat de bonden alweer oproepen tot stakingen is het onduidelijk hoeveel werknemers überhaupt nog wel zin hebben om het werk neer te leggen. Het is dan ook maar de vraag of de productie helemaal tot stilstand komt aan het einde van de week. Wijers is hier juist heel positief over, hij verwacht een veel grotere opkomst van stakers omdat er dit keer meer bedrijven meedoen.

Overigens is de verwachting dat er maar weinig bedrijven in zullen spelen op het loonadvies van 2,5% extra. Dit omdat deze dan nog eens boven op de verhoging in de CAO (als die ooit rond komt) zou komen. Ook helpt het de onderhandelingen niet mee als de bedrijven niet collectief een stap ondernemen.