Mercedes gaat voor winst, laat Bottas winnen

Mercedes mag dan beide titels voor dit Formule 1-seizoen al op zak hebben, het betekent niet dat ze in Abu Dhabi als dweilen gaan rijden. Het team gaat alles op alles zetten op eerste en tweede te finishen. Voor deze keer met Lewis Hamilton op twee.

Dit weekend is de laatste race van dit Formule 1-seizoen en de strijd is gestreden. Lewis Hamilton is al een tijdje wereldkampioen en het team heeft onlangs ook de constructeurstitel binnen gesleept. De heren doen de laatste race dus eigenlijk alleen nog maar mee voor de show, en juist die gaan ze neerzetten als we hen mogen geloven.

"For now, we have one race to go in 2018 and we want to put on a great show for the fans who supported us through the season. The championship pressure is off, so we can look at this as one race where we can really go for broke," aldus teambaas Toto Wolff.

De afgelopen vier races op het Yas Marina circuit in Abu Dhabi eindigden met een Mercedes-coureur op de eerste plaats. Die winning streak wil het team dit jaar niet onderbreken, maar omdat Hamilton dit seizoen alle tien de winsten van het team op zijn naam schreef, mag dit weekend Bottas naar de eerste plaats scheuren. Iets wat hij vorig jaar ook deed op dit circuit.

Het lijkt erop dat Wolff de teamorders voor Bottas in Rusland (waardoor hij zijn winst moest afstaan aan Hamilton) hiermee een beetje goed wil maken. "Our Silver Arrow has won 10 races so far this season and we all want to add one more to that score – especially Valtteri, who has lost out on wins this season through bad luck and team orders." Daarnaast is het mogelijk dat Mercedes nu al weet dat Hamilton met een achterstand gaat beginnen. Hij had vorige race last van motorische problemen en als hij nu onderdelen moet vervangen, dan kan het zomaar zijn dat hij gridstraffen pakt.

Of Lewis Hamilton het ook met bovenstaande eens is, moeten we nog zien. En natuurlijk racen er ook nog andere teams mee, dus een winst voor Bottas is geen zekerheid. Mocht de Fin het niet redden, dan wordt het de derde keer deze eeuw dat de teamgenoot van de wereldkampioen geen enkele race wint. Eerder was dit het geval met Barichello (2001, toen Schumacher kampioen werd) en Webber (2013, toen Vettel zijn vooralsnog laatste titel pakte).