De Fransen houden ons sinds maandag op de hoogte met summiere perscommuniqués vol juridische speak, waarin niet al te veel gezegd wordt. De laatste is echter wat concreter: Ghosn blijft vooralsnog aan als CEO, maar omdat hij momenteel niet vrij is, neemt COO Thierry Bolloré (geen link met de maker van de elektrische autootjes) voorlopig zijn taken waar. Renault blijft vooralsnog dus achter zijn hoogste baas staan.
Ondertussen gooit de Financial Times een balletje op over de redenen van Ghosns arrestatie. De krant houdt het niet voor onmogelijk dat Ghosn erbij is gelapt door de leiding van Nissan. Dit omdat hij naar verluidt een fusie van Nissan en Renault voorbereidde. De twee bedrijven hebben tot nu toe altijd nog zelfstandig geopereerd, ook al hadden ze dezelfde baas. Binnen de top van Nissan zit het niet lekker dat Renault in 1999 onder zeer gunstige voorwaarden een (40%-)aandeel in het destijds worstelende Nissan nam, waarbij het een groot deel van de stemrechten verwierf. Omgekeerd heeft Nissan nauwelijks een vinger in de pap bij Renault (15% van de aandelen, net als de Franse staat), ook al verkoopt het jaarlijks meer auto's: vorig jaar werden er door Nissan (Nissan, Infiniti, Mitsubishi) 6,8 miljoen auto's weggezet, tegen 3,8 miljoen voor de Renault Group (Renault, Dacia, Samsung, Lada).
Feit is dat de arrestatie van Ghosn zeer goed voorbereid was. De Japanse autoriteiten wisten precies wanneer Ghosns privéjet aankwam, en arresteerden de baas ter plekke op het asfalt van het vliegveld. Nissan heeft laten weten dat 'een klokkenluider binnen het bedrijf' de fraude van Ghosn aan de kaak heeft gesteld. Vooralsnog is de kleine man nog steeds de baas van alle bedrijven die hij leidde, wat de rest van de week brengt, weet niemand.