Tesla compenseert Chinese klanten voor gestegen importtarief

Er is Tesla veel aan gelegen een sterke positie op te bouwen in China, de grootste automarkt ter wereld. Zo veel zelfs, dat het de prijzen verlaagt om klanten te compenseren voor gestegen importheffingen.

De elektrische automaker, die er in het afgelopen kwartaal eindelijk in slaagde zwarte cijfers te noteren, heeft last van opgelopen spanningen tussen de VS en China, waardoor beide landen de tariefmuren een stukje verder dreigen op te hogen. Tesla verkoopt de Model S en X in China, en geeft - aldus Amerikaanse media - aan de prijs met 12 tot 26 procent te verlagen, om de auto's zo 'betaalbaar' te houden. Dit moet u met een flinke korrel zout nemen, want de auto's zijn luxeproducten, die de gewone Chinees van zijn levensdagen niet kan betalen. In Nederland kost de goedkoopste Model S al meer dan 90 mille, en dan is BTW de enige belasting die erop zit.

Maar goed, China's elektrische automarkt staat op het punt een flinke vlucht te nemen, en Tesla wil erbij zijn. Als je potentiƫle klanten eenmaal aan je merk gebonden hebt zit je in de bestuurdersstoel, zogezegd. Dat het Tesla ook flink wat kost, terwijl er nou niet bepaald enorme cashreserves zijn, is kennelijk secundair. Alles duidt erop dat de verlaging uit nood geboren is: Tesla's Chinese prijsstrategie zwalkt als een dronkeman: in mei verlaagde het de prijzen (na een aangekondigde tariefsverlaging), om ze in juli met 20 procent te verhogen (er kwam een tariefsverhoging), en ze nu weer te verlagen. Het is een reactie op de wispelturigheid van de leiders, die er niet voor terugdeinzen af en toe een flinke schep zand in de machine der internationale handel te gooien.

Tesla bouwt momenteel in Shanghai aan een tweede Gigafactory (inclusief assemblage), zodra de productie in China loopt heeft het geen last meer van heffingen. Tot die tijd moet de rijke Chinees een handje geholpen worden, kennelijk. We vragen ons af in hoeverre dit echt noodzakelijk is: een echt alternatief voor een Tesla is er in China nog niet, en de merkwaarde is enorm. Wie er dus tien tot twintig keer een modaal jaarsalaris aan een auto uit kan geven, is ook wel bereid nog iets meer te betalen, lijkt ons. Maar Tesla zal zijn marktonderzoek wel gedaan hebben...

Wij hebben nog wel een tip voor Elon en de zijnen: maak een verlengde versie van de Model S en X. Zijn de Chinezen dol op... (en je kunt meteen een P120D voor de hoofdprijs maken)