War zone Wallonië: Franse benzineprotesten slaan over naar België

Walen. Je kunt er werkelijk helemaal niets mee. De inwoners van het meest troosteloze stukje Europa ten westen van de Oder/Neisse-grens zijn werkelijk waar te stom om hun kont te krabben. Zelfs het protesteren moeten ze van Frankrijk kopiëren.

Het Franstalig smaldeel van Europa heeft niet veel aanleiding nodig om de straat op te gaan. De motivatie centreert zich meestal rond de volgende thema's: meer loon, korter werken, en het eisen van lagere prijzen/belastingen. In de laatste categorie gaan de Fransen sinds zaterdag 17 november massaal de straat op, waarbij wegen massaal worden geblokkeerd. Bij de protesten vielen honderden gewonden, en meerdere doden. De demonstranten, getooid in de in Frankrijk verplichte gele veiligheidshesjes, eisen dat de regering Macron verhoogde belastingen op brandstof (vooral diesel) terugdraait. Dat de olieprijs de afgelopen week is gedaald deert ze niet, die belastingen moeten er gewoon af. 

Enfin, in Wallonië werden ze gistermiddag wakker, en zagen dat hun zuiderburen al dagen aan het protesteren zijn. Hierbij dachten ze: 'o ja, goed idee. Laten we dat ook eens gaan doen. We hebben toch geen baan om naartoe te gaan'. En aldus geschiedde: de E19 in de provincie Henegouwen werd op meerdere plaatsen geblokkeerd, er werden gezellige vuurtjes gestookt, benzinebommen en stenen op de snelweg gegooid, en cameramannen aangevallen. Kennelijk is in dat deel van Europa de  stroom 'migranten' richting het Verenigd Koninkrijk wat afgezwakt, en werd het dus te rustig op de hoofdwegen, qua voetgangers.

Ongeveer vierhonderd actievoerders blokkeerden de E19, volgens lokale media. "Er werden zo'n 120 politiemensen ingezet, met een helikopter en waterkanonnen als backup. De politie werd bekogeld met alles wat de relschoppers konden vastkrijgen. Voor middernacht werd zelfs versterking opgetrommeld uit andere provincies en kwam zelfs de Brusselse politie ter plaatse. “Hallucinante toestanden, zelden meegemaakt”, zo omschrijft een politieman die geregeld wordt ingezet bij de betogingen het protest. Op een gegeven moment voelde de politie zich zelf zo bedreigd dat het niet veel gescheeld heeft of ze moesten hun wapen trekken." Enfin, kijk zelf maar naar de VVS-telefoonbeelden op de bekende videokanalen. Hieronder een kleine impressie van HLN. Je zal er maar net langs moeten rijden...

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b515dda4ca', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });