Nissan ontslaat gearresteerde topman Carlos Ghosn

Hoewel Renault zijn CEO Carlos Ghosn bleef steunen, hebben de Japanners van Nissan vandaag besloten om hem te ontdoen van zijn voorzitterschap. Hij had zijn CEO-positie eerder al neergelegd.

Afgelopen maandag werd Renault-CEO en Nissan-president Carlos Ghosn in Japan gearresteerd op verdenking van fraude en zelfverrijking bij Nissan. Hij zou zijn zus op de payroll hebben gezet voor een niet bestaande baan met een salaris van een ton in dollars en ook allerlei huizen en dergelijke hebben gedeclareerd, maar niet bij de Japanse fiscus hebben aangegeven.

Sinds zijn arrestatie kan Ghosn de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi niet meer besturen, aangezien hij in een gevangenis zit. Overigens klaagde Ghosn dat hij de omstandigheden van zijn verblijf nogal armetierig vindt. 

Vanmorgen om 8 uur (onze tijd, 16 uur Japanse tijd) kwam in Yokohama het bestuur van Nissan bij elkaar om zich te beraden over de positie van hun president van de raad van commissarissen Ghosn. Het eerste nieuws dat nu naar buiten komt via het Japanse persbureau NHK is dat de Fransman door het bedrijf is ontslagen.

Update 13:46. Het is officieel: Ghosn is exit bij Nissan. Ook zijn rechterhand Greg Kelly moet weg.