We zien Stoffel Vandoorne nog wel terug in de Formule 1

Na twee rampzalige jaren bij McLaren verdwijnt Stoffel Vandoorne volgend jaar uit de Formule 1. De Vlaming doet een jaartje Formule Miele, maar wordt tegelijkertijd ook simulator-testcoureur voor Mercedes. Geen slechte uitgangspositie voor later.

De eerste Formule 1-seizoenen van Stoffel bij McLaren hebben hem ongetwijfeld niet gebracht wat hij ervan hoopte. De GP2-kampioen van 2015 mocht in 2016 al even invallen in de big league. In zijn eerste race reed Stoffel direct in de punten, wat verwachtingen schiep voor het eerste volle seizoen. Het werd niet veel: 13 punten in 2017, en ook dit jaar staat de teller pas op 13 punten, wat zich vertaalt naar een 16de plek. 

Volgend jaar gaat McLaren door met twee nieuwe coureurs, Sainz en Norris. Fernando gaat de Indycars in en Stoffel komt uit voor het team van HWA in de Formule E. Het vijfde seizoen in de elektrische raceklasse nadert snel, al binnen een maand (op 15 december)  is de eerste race van het seizoen. Geen vakantie voor Vandoorne dus. Wat wel prettig is voor onze zuiderbuur, is dat hij opeens vuistdiep in Mercedes zit. HWA is de facto een Mercedesteam, én hij zit in Brackley in de simulator. Kortom: als hij zijn kaarten goed uitspeelt, konden we Stoffel in 2020 best nog eens terugzien. Voor de hoofdmacht wordt Ocon getipt, maar er zijn altijd nog klantenteams Force India en Williams.

Ook al presteerde hij dit seizoen voor geen meter, het betekent niet dat Stoffel Vandoorne een pannekoek is. Het is schrikbarend om te zien hoeveel amateurisme in de organisatie van McLaren is geslopen, en hoe ver het team achterop is geraakt. Je ziet dit aan kleine dingetjes als het van de krik laten vallen van een bolide tot chaos bij de crew op momenten waarop de druk hoog ligt. En laten we de gemankeerde bandenkeuzes niet vergeten, al dan niet gerechtvaardigd door een lulsmoes.

Vandoorne was simpelweg op het verkeerde moment op de juiste plek, en we hopen in 2020 of '21 nog eens te zien wat hij werkelijk kan. Met dit tiksel gunnen we Stoffel alsnog een mini-hommage, in een weekend waarin het werkelijk alleen maar om Fernando Alonso draait. De onderlinge stand in de kwalificatie is 20-0 in het voordeel van de Spanjaard, zal hij dit weekend nog een cadeautje geven? Dat was een retorische vraag natuurlijk.