Lewis Hamilton racet dit weekend met racenummer '1'

Kersvers wereldkampioen Lewis Hamilton treedt het laatste weekend van dit seizoen aan met racenummer 1 op zijn Mercedes. Het is voor het eerst sinds 2014 dat het nummer weer van stal wordt gehaald. Ook heeft Lewis een uitermate blitse helm laten maken.

Sinds 2015 hebben Formule 1-coureurs de vrijheid om hun eigen racenummer te kiezen, en van die gelegenheid wordt goed gebruik gemaakt. Iedere racefan associeert Lewis Hamilton met nummer 44, en het is dan ook dat nummer dat de afgelopen vier jaar op zijn Mercedes prijkte. Logisch, want de marketingwaarde van dat nummer is enorm. Kortom: nummer 1 is al vier jaar niet meer gebruikt (Vettel was in 2014 de laatste gebruiker): drie keer vanwege Hamilton en de andere keer omdat de rechtmatige eigenaar (Nico Rosberg) de uitlaatpijp aan Maarten gaf. Tot nu.

Lewis Hamilton heeft namelijk dispensatie gekregen van de FIA om dit weekend zijn auto met nummer '1' uit te dossen. Aan de ene kant een beetje lame, want hij had aan het begin van het seizoen ook gewoon voor '1' kunnen kiezen, en deed dat niet, dus waarom er dan nu wel mee paraderen? Aan de andere kant snappen we dat het marketing- en sponsortechnisch gewoon beter uitkomt om '44' boven '1' te verkiezen. Het nummer is puur voor de sier, op alle officiële data staat Hamilton gewoon onder nummer '44'. Lewie liet voor het laatste raceweekend bovendien een helm bakken die er uitermate fraai uitziet. Kijk maar:

Een racenummer wordt twee jaar nadat een coureur ermee stopt vastgehouden, daarna komt het vrij. Zo is vanaf volgend seizoen nummer 6 - het nummer van de na 2016 gestopte Nico Rosberg - weer beschikbaar, en was Pierre Gasly in 2017 net op tijd om nummer 10 te erven van Kamui Kobayashi, die in 2014 stopte. 

Er zijn twee uitzonderingen op die regel: nummer 1, zoals hierboven beschreven, en nummer 17. Dit was het racenummer van Jules Bianchi, en is uit respect teruggetrokken.