Intriges! Val van Ghosn komt Nissan niet slecht uit

De één zijn dood, de ander zijn brood...

De val van Carlos Ghosn was snel en genadeloos. Het is niet alleen een persoonlijk drama, ook zakelijk brengt de exit van Ghosn allerhande problemen met zich mee. Zoals wij bij zijn arrestatie al waarschuwden: Ghosn was het cement in de alliantie tussen Nissan, Renault en Mitsubishi. Zonder hem kan het knap lastig worden en Nissan heeft besloten hem te dumpen. Intern is de sfeer nu al goed verrot. Er wordt openlijk gespeculeerd over een stammenstrijd bij Nissan.

Nu is dat eigenlijk te zacht uitgedrukt, want er wordt serieus rekening mee gehouden dat Ghosn is gesneuveld door een interne vete. Ghosn was voorzitter van Nissan, terwijl de Japanner Saikawa vorig jaar CEO werd. De twee lagen elkaar niet en vlogen elkaar geregeld in de haren. Het is goed mogelijk dat het interne onderzoek dat Saikawa naar Ghosn is gestart tot doel had hem te verwijderen.

Daar komt nog bij dat Nissan het sneuvelen van Ghosn aangrijpt om zijn macht in de alliantie op te rekken. Er is een onbalans tussen Renault en Nissan, omdat Renault meer te vertellen heeft bij Nissan dan andersom. Dat wil Nissan maar even rechtzetten en wat is een beter moment dan dat nu te doen? Het doet allemaal geweldig Shakespeareaans aan, want Ghosn is vooralsnog de topbestuurder bij Renault. Wordt vervolgd, vermoedelijk bloederig.