Gereden: Seat Tarraco, de GROOTSTE Seat ooit

Seat vloog ons naar de bergen rondom Barcelona om de nieuwe Tarraco aan de tand te voelen. En nee, we zijn er niet alleen mee op het asfalt gebleven.

De Seat Ateca is nauwelijks klein te noemen, maar hij valt nog net niet onder de noemer fullsize SUV, en omdat Seat die nog niet had, maakten ze het hoogpotige productaanbod af met een dergelijke wagen: de Tarraco. Wij mochten met de tweeliter vierpitter TSI met zeventraps DSG en vierwielaandrijving rondrijden. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dat beviel best.

We reden in de meest luxueuze Xcellence-versie. Niet omdat we per se alle mogelijke luxe eisen, maar omdat de 1,5 liter met handbak en een iets mindere uitrusting al voor onze neus was weggekaapt. Bummer. Achteraf was dat toch niet erg, want rondom de bergen van Barcelona werd al snel duidelijk dat de tweeliter met 190 pk toch wel fijn is als aandrijving voor de kolos. De 1,5 liter motor met 150 pk konden wij ons niet voorstellen, of wensen. Zeker gezien de tweeliter diesel, waar we wel even in konden rijden, ook 150 pk produceert en deze regelmatig aanvoelde alsof hij te weinig vermogen had.

Het is ook niet heel verrassend want de 4,74 meter lange, 1,84 meter brede en 1,66 meter hoge kolos weegt minimaal 1.665 kilogram en is niet de meest aerodynamische auto die de wereld rijk is. Het is dan ook vrij hard werken voor een 150 pk motor om alles vooruit te krijgen. Maar goed, dat is dan ook wel zo’n beetje het enige punt dat we konden aanmerken op de Tarraco.

Wat bij aanvang direct opviel is de nieuwe styling die de Tarraco mee krijgt. Het is volgens Seat een voorbode van de nieuwe designtaal van het merk en wij konden dit alleen maar applaudisseren. De Tarraco oogt lekker sportief en valt minder in het niet zoals zijn concurrent de Skoda Kodiaq dat wel doet. Een uitgesproken grille met agressieve lijnen naar achter en over de motorkap zorgen voor een goede aanwezigheid van het model. De doorgetrokken lichtbalk aan de achterkant moet voor een bredere look zorgen, al lukt dat niet helemaal. Gelukkig staan de 20-inch optionele velgen de auto wel goed en deden ze geen afbreuk aan het rijcomfort.

Het rijgedrag van Seats eerste fullsize SUV is een tikkeltje stug, maar nergens oncomfortabel. Lange ritten over de snelweg gingen zeer comfortabel en het scherpere stuurwerk over de bochtige bergweggetjes gingen allemaal zonder problemen. Ook off-road kon de auto prima aan. Tenminste voor zover we voorgeschoteld kregen. Seat geeft toe dat de auto er waarschijnlijk nooit voor gebruikt zal worden, maar dat hij weldegelijk zijn mannetje kan staan op een minder vaste ondergrond. 

Om dit aan te tonen mochten we een helling van 35% nemen, en deed de auto de weg naar beneden vanzelf dankzij ‘Hill Descent Control’. De vierwielaandrijving werkt niet altijd, maar bepaalt zelf waar de aandrijving nodig is. Dit houdt in dat hij maximaal 50% van de aandrijving naar de achterwielen kan sturen. Of dat in ons geval echt nodig was weten we niet, maar het uitgezette parcours liet prima zien dat je je niet zo’n zorgen hoeft te maken dat je met de Tarraco vast komt te zitten in een zachte berm, of op een natte oprit.

Waar de SUV vooral in uitblinkt is zijn ruimte. Dankzij de optionele derde rij stoelen kunnen er maximaal zeven mensen in vervoerd worden. Of eigenlijk zes want de op de achterste rij kun je geen fullsize mensen, maar eerder twee halve kwijt. Gelukkig zit iedereen op de eerste twee rijen vrij riant. Wij konden prima plaatsnemen achter de bestuurder of de bijrijder en dat met een lichaam van bijna twee meter. We hebben wel eens slechter gezeten in duurdere auto’s.

Achter het stuur is het zeker prima vertoeven. Daar ontbreekt het de bestuurder aan niets. Zoals we wel vaker zien heeft ook de Tarraco geen analoge metertjes meer achter het stuur, maar mogen we turen naar een schermpje dat andere beelden geeft afhankelijk van de instelling waarin de auto staat. In het midden van het dashboard bevindt zich een 8-inch touchscreen waar de rest van het infotainmentsysteem achter schuilt. Ook de aansturing van het Beats-audiosysteem gebeurt hier, al kregen we hier met geen mogelijkheid echt goed geluid uit. 

Het grootste punt waar we uiteindelijk tegenaanlopen is de concurrentie die Skoda neerzet met de Kodiaq. Dat is een erg complete SUV van ruwweg dezelfde afmetingen, maar met wat mindere motorisering en een minder opvallend uiterlijk. Wij zouden hierdoor blindelings voor de Seat kiezen, maar we kunnen ons voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt. Daarbij wordt de keuze op het moment van schrijven niet makkelijk gemaakt omdat de Nederlandse prijzen van de Tarraco nog niet bekend zijn.