Amerikaanse autoindustrie krijgt klappen, GM sluit fabrieken

Een van de grootste autoproducenten ter wereld, General Motors, gaat fabrieken in Amerika en Canada sluiten. Ook lijkt het erop dat Ford en Nissan mensen in de VS op straat moeten gaan zetten. Staat de autoindustrie alweer op instorten?

De extra tarieven die President Trump op staal en auto's hief, hebben blijkbaar toch hun impact gehad op de hele industrie. Verschillende merken kwamen hierdoor al met winstwaarschuwingen, maar nu dreigen verschillende fabrikanten op het Amerikaanse grondgebied met de melding dat er ontslagen gaan vallen en zelfs hele fabrieken gesloten gaan worden. Trump was niet teleurgesteld in de merken, maar boos.

De handelsoorlog is voor nu van de baan, de gevolgen zijn voor GM groter dan verwacht. Eerder liet topman Chuck Stevens weten dat de kosten dit jaar met 1 miljard dollar zouden stijgen en dat de effecten hiervan gevoeld gaan worden. Gisteren kwam het nieuws dat de fabrikant vijf vestigingen gaat sluiten. Vier in de VS en één in Canada. Daarmee komen er ongeveer 14.000 mensen zonder baan te zitten. 

GM denkt dat de toekomst van het merk meer ligt op het gebied van elektrische en zelfrijdende auto's. Daarom moeten conventionele takken inkrimpen. Maar er is nog hoop voor de werknemers, want Trump is het er niet mee eens. Hij eist dat GM juist meer auto's gaat maken in Ohio, een staat vol Trump-stemmers waar één fabriek gesloten gaat worden. GM laat hierop weten dat er nog een vestiging is in de staat waar ze nog wel blijven produceren.

Amerikaanse vestigingen van Ford en Nissan staan ook onder druk. Beide merken hebben al aangegeven dat ze wellicht personeel op straat moeten gaan zetten. Bij Ford voelt men de gevolgen van het duurdere staal en de onrustige markt. Hierbij liet financieel topman Bob Shanks weten dat hij verwacht dat Ford dit jaar een half miljard dollar extra moet uittrekken omdat de ruwe materialen duurder zijn en er minder auto's worden verkocht.

Ook op de elektrische automarkt ging het dit jaar niet altijd even goed. Publieksfavoriet Tesla stond op de rand van een afbrokkelende afgrond. Volgens grote baas Elon Musk werd het bedrijf met een noodvaart naar de ondergang gestuwd door de problemen met de productie van de Model 3. Gelukkig kreeg hij alles net op tijd weer op rolletjes en kon een faillissement afgewend worden. Nu maakt Tesla zelfs winst.