Rivian bouwt eerste echt goede elektrische pick-up

Tesla heeft al jaren de plannen om een gigantische elektrische pick-up truck te maken, maar tot die tijd ligt de markt wagenwijd open voor andere makers. De eerste echt goede poging komt van het nieuwe merk Rivian met de R1T.

Elektrische auto's zijn tot op heden voornamelijk kleine stadswagens met een beperkt bereik. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar zo groot als een fullsize pick-up truck zijn ze er nog (bijna) niet. Het gapende gat in de markt schreeuwt om opgevuld te worden en hierbij zijn alle ogen voornamelijk gericht op Tesla's pick-up, al belooft dat eerder een vrachtwagen dan een pick-up te worden. Ook is er nog helemaal niets concreet over het model en zijn alle verwachtingen maar verwachtingen. Gelukkig is er nog Rivian dat met de R1T concrete dingen neerzet.

Rivian is op zich niet een nieuw merk. Het is al jaren bezig aan de ontwikkeling van deze truck, maar heeft er gewoon nog geen marketing in gestoken tot het product dit waard was. Dat moment is nu en daarom kan er gelijk met cijfers en data gesmeten worden. Zo komt de pick-up er in drie varianten: 105, 135 en 180 kWh. Daarmee kan 370, 480 of 640 kilometer afgelegd worden. 80% opladen gaat in minder dan een uur en twintig minuutjes aan de lader geeft ongeveer 250 km aan bereik (voor welke versie dit precies geldt is niet duidelijk gemaakt). 

Dankzij de vier elektromotoren heeft de auto vierwielaandrijving en trekt hij debiel hard op. Een sprintje van 0 naar 100 km/u gaat in het topmodel in 3,2 seconden. Doe dat maar na in je Ford Raptor. De achterbak mag met 800 kilogram aan spullen volgeladen worden en er kan vervolgens ook nog een 5.000 kilogram achter de truck gehangen worden. Wat voor impact dat heeft op het maximale bereik van de auto laat Rivian niet weten, maar hou er rekening mee dat er weinig overblijft van de claims die hierboven staan.

Wat opvalt is dat het merk ongelooflijk veel opbergruimte in de auto heeft weten te verwerken en dat ze ook hebben gedacht aan de praktische dingen zoals bekleding die makkelijk schoon te maken is. Ook kan de auto zijn mannetje staan als hij zich buiten het asfalt begeeft. Door een sloot van een meter diep waden zou geen probleem moeten zijn.

De R1T moet in 2020 op de markt komen en ja, u kunt er een reserveren. Daarvoor moet u $1.000 overmaken. Prijzen beginnen bij $69.000 voor de dikste versie met alle opties. Dit komt doordat Rivian start met de productie van dit model. De modellen met kleinere accu's komen later op de markt.