'Voer speciaal boetetarief in tegen laadpaalklevers'

Het is de grootste irritatie van elektrisch rijdend Nederland: de laadpaalplakker. Degene die het nodig vindt om een laadplek als parkeerplek te gebruiken kan in de toekomst rekenen op een extra boetetarief voor het bezet houden van de laadplek.

Volgens de mensen met een elektrische auto is niet zo irritant als aankomen bij een laadpaal en erachter komen dat er al iemand anders hem in gebruik heeft. Dan heb je mooi pech met je Tesla op 1% en geen andere opties in de buurt. Als het dan ook nog blijkt dat de auto van de bezethouder drie uur geleden al afgetopt was, maakt het extra zuur. Daarom moet dit soort gedrag aangepakt worden. De laadpalen zijn schaars en moeten daarom ook zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. Een boetetarief voor laadpaalplakkers lijkt hiervoor de oplossing als we Vereniging Elektrische Rijders en enkele grote energiebedrijven mogen geloven.

Volgens de partijen moeten laadpaalparkeerders nadat het opladen gestopt is beboet worden met een extra hoog tarief. Hoe hoog dat moet zijn, is nog niet bedacht, maar uit een proef van de TU Delft, de Hogeschool van Amsterdam en het bedrijf PitPoint bleek dat Amsterdammers hun elektrische auto tussentijds verplaatsen als ze het lullige bedrag van 25 cent per uur extra moesten betalen. 80 procent van de plakkers voelde de pijn in de portemonnee en verplaatste de batterijbolide.

Een boetetarief lijkt dus te werken. Dat blijkt ook uit woorden van Energiebedrijf Nuon/Vattenfall. Dit bedrijf heeft een boetetarief al langer in gebruik en merkt op dat laadpalen 20% vaker ook daadwerkelijk laden. Dat duidt er dus op dat er vaker ruimte is om te laden. Maar toch werkt het hele idee niet volgens Maarten Hachmang van laadpastop10.nl. Volgens hem boeit het kleine beetje extra geld niet wanneer mensen met de auto erop uit gaan. Parkeren moet toch gebeuren, dus die paar centen maken dan ook niet uit.

Daarnaast merkt hij op dat er in de laadpassenwereld een hevige concurrentiestrijd gaande is, en dat zieltjes winnen met boetetarieven daarbij niet gaat helpen. En zelfs als ze er wel zijn, dan worden ze waarschijnlijk weggepoetst in vaste maandelijkse bedragen waardoor de klant toch niets meer door heeft.

De invoering van een boetetarief lijkt dus geen echte nadelen te hebben, behalve voor de aanbieders van laadpassen. Deze kunnen de invoering hiervan tegenhouden en dus wordt er al gewezen naar ingrijpen van de overheid. Vereniging Elektrische Rijders denkt dat de volksvertegenwoordigers een belangrijke rol hebben in het beschikbaar maken van laadpalen. Zeker nu de druk hierop steeds toeneemt doordat er steeds meer accubakken rondrijden. Volgens de VER is het dan ook handig om de boetetarieven keihard te verplichten.