F1-baas is klaar met bizarre ongelijkheid in de sport

Sportief directeur Ross Brawn van Liberty Media is het zat dat er een extreme kloof tussen de top drie-teams en de rest is. In de afgelopen twee seizoenen stonden maar twee keer anderen dan de rijders van Mercedes, Ferrari en Red Bull op het podium.

In Azerbeidzjan stond Sergio Perez op het podium namens Force India en het jaar daarvoor was het Lance Stroll die namens Williams de honneurs waarnam. Verder eindigden in de laatste 41 races alleen Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Max Verstappen, Valtteri Bottas, Kimi Raikkonen en Daniel Ricciardo op het podium.

In de wandelgangen gaat het daarom al tijden over de Formule 1 en de Formule 1,5. De zeven andere teams hebben vrijwel nooit iets in de melk te brokkelen bij Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing. Er zit een gat van 297 punten tussen de derde plek van Red Bull Racing en de nummer vier, Renault.

In totaal behaalden de drie topteams 121 podiumfinishes tegen twee voor de overige teams. Voor Ross Brawn is de maat nu echt vol: "Two podiums from a total of 123 is unacceptable, especially when it comes with an ever increasing technical and financial divide. It's a problem we are tackling together with the FIA and the teams, because the future of Formula 1 depends on it." Brawn is bang dat de sport anders uiteindelijk tegen zijn einde op zal lopen.

De voormalig baas van Ferrari en Mercedes had ook oog voor de prestaties van de overige teams. Zo kon hij Renault wel feliciteren met de vierde plaats, het toont de groei van het team aan. Haas, dat vijfde eindigde, kon ook op lof rekenen: "Finishing fifth in only your third year in the sport is a great achievement."

Het is te hopen dat Brawn geen al te wilde regelwijzigingen gaat voorstellen, maar dat hij toch het gewenste effect kan behalen. Uiteindelijk moet Formule 1 wel het absolute summum van de technische mogelijkheden blijven.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ecc62f2bc196', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });