Buitenlandse bendes stelen alle Nederlandse Mercedes Sprinters

Woont u aan de Duitse grens en heeft u een Mercedes Sprinter? Dan raden we u met klem aan om even te kijken of hij er nog staat. De kans is groot dat een buitenlandse crimineel vond dat hij er meer recht op had dan u.

Het is paniek in oostelijke provinciën van Nederland. De afgelopen tijd verdwenen er tientallen klusbussen over de Duitse grens. Niet met toestemming van de eigenaren overigens. Volgens hen is dit het werk van buitenlandse bendes die zich specifiek richten op de Mercedes Sprinter. En omdat ze binnen enkele minuten van andere platen zijn voorzien en het land uit zijn, is terugvinden eigenlijk uit den boze.

Volgens Politie Oost-Nederland zijn er geen actuele cijfers van gestolen Sprinters, maar Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit denkt zeker dat er een groei zit in het aantal diefstallen. Dit komt volgens hen vooral omdat het heel erg simpel is om zo'n bus open te breken en mee te nemen. Denk hierbij aan het gebruiken van een loper, of het binnenkomen door stuk van de carrosserie weg te breken alsof het een blikje is.

Kunstenaar Gert-Jan van Dunnewold was onlangs het slachtoffer van een Sprinterdiefstal. Als reactie hierop kocht hij een nieuwe Sprinter en startte hij een Facebookpagina om mensen te waarschuwen. Hierop plaatst hij voorbeelden van inbraakmanieren en hoe je een bus hiertegen kan beveiligen. Ook deelt hij berichten van aangehouden dieven. Zelf heeft hij zijn Mercedes omgetoverd tot rijdend ford: hij is voorzien van stevigere sloten, een extra stuurwielslot en een anti-inbraaksysteem dat bij een inbraakpoging direct een bericht naar zijn telefoon stuurt.

Begin dit jaar zat de politie te maken met een busjesdief die probeerde weg te komen door richting Duitsland te rijden. De achtervolging liep volledig uit de hand en de buitenlandse dief werd uiteindelijk net over de grens, en met wat hulp van Duitse dienders tot stilstand gedwongen.