Hyundai Palisade, het Koreaanse antwoord op de Escalade

Hyundai introduceert zijn grootste SUV van dit moment, de Palisade. Eerlijk zeggen: als we u zonder logo of voorkennis naar deze SUV hadden laten turen, wat voor merk had u er dan aan gekoppeld?

De honger van Amerikanen, Russen en Chinezen naar full-size SUV's laat zich moeilijk stillen. Hier plukken Amerikaanse auto's als de Cadillac Escalade en Lincoln Navigator de vruchten van. De Japanse merken Toyota/Lexus en Infiniti kwamen met eigen alternatieven in de vorm van de Land Cruiser/LX en de QX, en nu bewegen ook de Koreanen langzaamaan richting mega-SUV-rijder. Hyundai presenteert met de Palisade een geheel nieuw topmodel boven de Santa Fe. Naar Amerikaanse maatstaven is het overigens nog een mid-size SUV, net zoals de Lincoln Aviator en de (meer premium) BMW X5.

Aangezien de Palisade op de L.A. Autoshow wordt gepresenteerd, kunnen we melden dat hij 196.1 inches lang is, 77.8 inches breed, en 68.9 inches hoog, met een wielbasis van 114.2 inch. Dit zegt u waarschijnlijk niets, dus vertalen we het maar even naar het systeem dat door Elk. Fucking. Ander. Land. Op. Aarde (behalve Liberia en Myanmar) wordt gebruikt: 4.981 x 1.976 x 1.750 mm, en 2.901 mm wielbasis.

Onder de kap ligt een ongeblazen 3,8 liter V6, die 294 pk en 320 Nm levert. De krachtbron is gekoppeld aan een achttraps automaat. Eigenlijk is het een beetje schraal om in een dergelijke SUV geen V8 te leggen, tenzij je de V6 van een flinke turbo voorziet, zoals Ford heeft gedaan. Hyundai's zustermerk Genesis heeft ook een dikke vijfliter Tau-V8 in de schappen, dus het kan wel. Maar de Koreanen zullen hun redenen wel hebben. Misschien bewaren ze een achtpitter voor een nóg grotere toekomstige SUV, in het full-size segment. Auto's als de Navigator en de Cullinan zijn immers nog minstens 30 cm langer dan deze Koreaan.

Bijgevoegd de foto's en een liveplaat vanaf de beursvloer in L.A. De dame ernaast is zo te zien al begonnen met de vulling voor de achterste zitrijen.