Christian Horner: 'Renault blokkeerde ons succes dit seizoen'

Red Bull Racing deed het nog nooit zo goed sinds de komst van de hybridemotor, maar toch kon het allemaal een stuk beter volgens teambaas Christian Horner. Volgens hem had Red Bull het beste chassis, maar liet Renault het afweten.

Na maanden lang modder naar elkaar gooien, is de concrete samenwerking tussen Renault en Red Bull Racing eindelijk afgelopen. Het team uit Milton Keynes stapt in bed met motorleverancier Honda, maar niet voordat het laatste mes in de rug van de Franse motorenbouwer is gestoken. Hatelijke Horner zegt dat de rode stieren veel meer hadden kunnen winnen als de Fransen met 55 pk extra over de brug waren gekomen.

De goede prestaties van afgelopen seizoen (Red Bull won vier keer) kwamen volgens Horner vooral door het werk van het eigen team. "Ik neem echt mijn hoed af voor iedereen in de Red Bull-fabriek in Milton Keynes. Zij hebben misschien wel ons beste chassis ooit gebouwd. Als je eens kijkt naar andere teams die dezelfde motor gebruiken, dan is er echt een wereld van verschil." Daar heeft hij natuurlijk een punt. Zeker als je de vergelijking maakt met andere teams die ook met het Renaultblok raceten, maar lang niet zulke prestaties wisten neer te zetten.

Met de opmerking geeft hij dan ook aan dat het motorblok het enige zwakke punt van de hele auto was. Niet alleen kwam het team vermogen te kort, ook was de betrouwbaarheid ver te zoeken. Dat kan eventueel nagevraagd worden bij Daniel Ricciardo. "De betrouwbaarheid was dit seizoen niet goed, we hebben elf of twaalf uitvalbeurten gehad. Dat was zelfs onze voornaamste achilleshiel. We proberen nu het vermogen en de betrouwbaarheid van de grote teams - Ferrari en Mercedes - te bereiken. Lewis Hamilton heeft dit seizoen bijvoorbeeld maar één echte DNF gehad en Sebastian Vettel ook. Dat zijn cijfers waar wij ook naar streven."

Op de vraag of hij denkt dat Red Bull volgend jaar met Honda meer races gaat winnen, laat de Brit zich niet heel concreet uit, maar deelt hij nog even een laatste sneer uit naar Renault: "Het is altijd moeilijk te zeggen en er zijn veel mitsen en maren, maar ik denk dat dit seizoen er met ongeveer 40 kW extra ook al heel anders had uitgezien."