Toyota, Peugeot en Citroën zetten punt achter gezamenlijke stadswagentjes

Iedereen kent de drieling Toyota Aygo - Citroën C1 - Peugeot 108, helemaal in Nederland, waar het kleine schraapblik niet aan te slepen is. Vanaf 2021 komt er echter een einde aan de gezamenlijke productie en ontwikkeling.

Voor sommige projecten kan je beter samenwerken, helemaal als het gaat om autootjes uit het A-segment, waar de marges flinterdun zijn. Toyota en PSA (Peugeot Citroën) bundelden de krachten, en produceerden hun drieling om de kosten te drukken in (nog-) lagelonenland Tsjechië. 

Vanaf januari 2021 doet PSA haar aandeel echter van de hand, en wordt Toyota de enige eigenaar van de fabriek in Kolín, een mooi stadje aan de Elbe, even ten oosten van Praag. Het blijft tot het einde van de levenscyclus nog wel Peugeootjes en Citroëns uitbraken, dit is vermoedelijk tot 2022/23. Wat er daarna gebeurt weet niemand, in een verklaring staat alleen "Toyota intends to continue production and employment in the future at the Kolin plant".

De drieling Aygo-C1-108 wordt sinds 2005 gemaakt, met de tweede generatie groeiden de uiterlijke verschillen. Mocht er een derde generatie volgen, dan zullen deze alleen maar groter worden.