Iedereen lijkt het zo langzamerhand wel over eens te zijn dat we beter kunnen stoppen met de verbrandingsmotor. Hoewel hij mooi en lekker lawaaiig is, komt er zoveel prut uit die we eigenlijk beter niet kunnen hebben, dat een overstap naar elektrisch rijden handiger is. Nadeel van elektrisch rijden is dat je met zware accu's moet rondrijden en dat je urenlang moet opladen.
Slimmer zou het zijn om waterstof als energiedrager te gebruiken. Zuurstof gecombineerd met waterstof in een brandstofcel maakt elektriciteit en water, ideaal dus. Nadeel is echter dat waterstofgas nogal makkelijk ontploft en dat het moeilijk is om het op de goede druk te houden voor vervoer. Voor het gemak gaan we even voorbij aan de moeite die het kost om waterstof te maken en te tanken.
Enter de Israeli en Australiërs van Electriq Global. Zij beweren een methode te hebben ontwikkeld waarmee ze het waterstof verstoppen in een vloeistof die voor zestig procent uit water bestaat. Zo kunnen ze de 'brandstof' makkelijk transporteren via de middelen die er nu al zijn. Een volle tank van het spul kost ongeveer de helft van wat een plens benzine zou kosten, maar levert een dubbel zo verre afstand op.
Het idee is als volgt. Electriq maakt de vloeistof in de fabriek, wat 'verbluffend eenvoudig' is en waar geen zeldzame materialen aan te pas komen. Het gaat via een tankwagen naar een tankstation, en daar kun je het gewoon in je auto gieten. Een Toyota Mirai zou simpel kunnen worden omgebouwd, door de waterstoftanks te vervangen door het Electriq-systeem.
Dat systeem, de switch geeft kleine hoeveelheden van een katalisatorstof af, die de waterstof uit de vloeistof scheidt. De waterstof gaat naar de brandstofcel en de overgebleven vloeistof wordt opgevangen in de auto. Bij het tanken wordt de 'containervloeistof' afgevoerd. De grap van het systeem is dat de vloeistof in de fabriek weer gevuld kan worden met waterstof.
Zo ontstaat een circulair brandstofsysteem. Overigens is niet gezegd dat er daardoor totaal geen uitstoot is. Het hangt er uiteraard van af hoe de waterstof gewonnen wordt en hoe schoon de Electriq-fabriek is.
Het geheel moet nog getest worden, maar het lijkt nu al een mooie oplossing voor iedereen die geen zin heeft om de rest van zijn file-leven met een verlengsnoer rond te rijden en steeds een halfuur bij een Fastned-station te staan.