Automobilisten in de war door dagrijverlichting

Moderne auto's doen heel veel dingen uit zichzelf, maar het switchen van dagrijverlichting naar dimlicht valt hier nog niet altijd onder. Toch doen mensen het zelf ook niet omdat ze geen idee hebben wat dagrijverlichting eigenlijk doet.

Dagrijverlichting is, zoals de naam al zegt, voor gebruik overdag. Het helpt bij met de zichtbaarheid van de auto voor medeweggebruikers, maar helpt niet met het eigen zicht op de weg. Daarvoor hebben we het dimlicht. Ook worden bij veel dagrijverlichtsystemen de achterlichten niet ingeschakeld waardoor het in omstandigheden met slecht zich simpelweg onvoldoende is om mee rond te rijden. Toch snappen automobilisten dit niet altijd en gaat men er vanuit dat dagrijverlichting vergelijkbaar is met dimlicht.

Uit onderzoek van de Britse ANWB, de RAC, komt naar boven dat vijftien procent van de mensen met dagrijverlichting blijft doorrijden omdat ze het simpelweg niet doorhebben. drieëntwintig procent van de dagrijverlichtingrijders heeft het wel door, maar twijfelt of ze wel moeten overschakelen naar dimlicht. Dat houdt in dat bijna veertig procent van deze mensen zonder achterlicht rijdt en denkt dat dit geen enkel probleem oplevert. Ook blijkt wederom dat mensen vaak niet weten wat de snufjes op hun auto precies doen. Ze weten misschien wel dat ze dagrijverlichting hebben, maar hebben geen idee of dit voor zowel de voor- als achterlichten geldt en hoe het precies aangestuurd wordt. Gelukkig geeft zevenenveertig procent van de mensen met DRV op hun auto aan dat ze het nooit gebruiken. 

Over de veiligheid van dagrijverlichting valt ook nog een discussie te voeren. De EU heeft onderzoek naar de lampen gedaan en kwam hierbij tot de conclusie dat auto's die het hebben vijftien procent minder ongelukken hebben dan de auto's zonder. In de VS zijn ze het daar absoluut niet mee eens. Daar blijkt uit een soortgelijk onderzoek dat auto's met dagrijverlichting juist 0,3 procent vaker bij ongelukken betrokken zijn.