Tesla Model Y wordt hoogpotige Model 3 met extra zitrij, komt in 2020

We weten nog amper wat over de aankomende Tesla SUV, maar toch wil de elektrische autobouwer het model al redelijk snel op de markt brengen. Nieuwe gelekte documenten laten zien hoe het bedrijf dat voor zich ziet.

Met de Model Y wilde Elon Musk eigenlijk zijn hele modelreeks af kunnen korten in SEXY, maar daar stak Ford een stokje voor door te claimen dat Tesla Model E niet mocht gebruiken. Daarom werd het Model 3 en staat er in 2020 dus S3XY. Tenminste, als de Model Y in 2020 echt op de markt komt. Er zijn gelekte documenten naar boven gekomen die dat wel beweren.

Tesla zou de Model Y liever gister dan vandaag op de markt brengen en daarom zet het bedrijf vaart achter de productie van de auto die we nog steeds niet gezien hebben. De Model Y moet begin 2020 in productie gaan in gigafactory 1 in Nevada. In september van dat jaar gaat ook Gigafactory 3 in China ermee aan de slag. Op het begin is het doel om zo'n 2.000 stuks per week te maken in Nevada. Dat moet oplopen naar 7.000 per week tegen eind 2020. Voor China staat een minder heftige stijging op de planning. Van de Chinezen wordt verwacht dat ze in februari 2021 5.000 stuks per week produceren.

Zoals we weten gaat de Model Y op basis van de Model 3 gemaakt worden, maar waar eerst nog gedacht werd dat Tesla flink wat aanpassingen zou doorvoeren, laten de gelekte documenten iets anders zien. De autobouwer heeft het aantal aanpassingen teruggebracht tot het minimale en heeft als grootste aanpassing een derde zitrij aan de SUV toegevoegd. Daar is immers ruimte voor met een langere daklijn van een SUV.

Als alles goed gaat, dan gaat Elon Musk de Model Y in maart volgend jaar aan het publiek tonen. Op dat moment gaat hij vermoedelijk ook wat meer vertellen over een lanceerdatum en de productieplannen.