Fiat Panda en Jeep Wrangler zijn waardeloze crashers

Als er een vakbond van crashtestdummies was, dan zouden ze waarschijnlijk gaan staken als ze producten van FCA moesten testen. EuroNCAP heeft weer idioot weinig sterren voor de Italo-Amerikaanse producten. Gelukkig zijn er ook fabrikanten met 5 sterren.

Als je de testresultaten van de auto's van FCA los zou bekijken, zou je denken dat EuroNCAP onmogelijke hordes heeft opgeworpen voor crashtests. De auto's van Fiat en Jeep falen steeds roemloos voor crashmuren. Nul sterren voor de Fiat Panda (net als voor de Punto) of één ster voor de Jeep Wrangler, het lijkt alsof de auto's van aluminiumfolie zijn gemaakt.

Daar staat tegenover dat de Hyundai Santa Fe, BMW X5, Audi Q3, Jaguar I-Pace, Peugeot 508, Volvo V60 en Volvo S60 de volle vijf sterren kregen in deze testronde. Het kan dus wel

Het moet worden opgemerkt dat de Fiat Panda in 2011 nog vier sterren haalde bij de test. Het is niet zo dat de auto inmiddels extreem veel onveiliger is geworden, maar de eisen zijn wel verhoogd. Er worden veel punten afgetrokken voor de afwezigheid van veiligheidshulpmiddelen die bij veel auto's inmiddels standaard zijn.

Zelfs EuroNCAP erkent dat de Panda geen nieuwe wagen is en dat de implementatie van de systemen veel geld kost. De Jeep Wrangler is echter een compleet nieuwe auto en die heeft ook nauwelijks iets aan veiligheid aan boord. De auto herinnert je eraan dat je je gordels om moet doen, en je kunt een snelheidsbegrenzer instellen. Verder is er geen enkel veiligheidssysteem aanwezig. EuroNCAP-directeur Michiel van Ratingen hierover: "Het is echt enorm teleurstellend om een splinternieuwe auto te zien die in 2018 zonder autonoom remsysteem en geen rijbaanassistent op de markt wordt gebracht. Het is hoog tijd dat we een product van de Fiat-Chrysler-groep gaan zien met de veiligheidssystemen die hun concurrenten bieden."