De WEC (World Endurace Championship) kan maar niet echt voet aan de grond krijgen bij de racefans. De FIA vermoedt dat dit komt doordat de LMP1 prototypes niet meer tot de verbeelding spreken. Ze lijken te weinig op normale auto's. Daarom gaat de hele klasse op schop en wordt hij gevuld met hypercars die je ook op straat tegen zou kunnen komen. Hoe dat precies in zijn werk zou kunnen gaan was nog even uitvogelen, maar na flink wat gesprekken met hypercarbouwers zijn ze eruit: dit zijn de regels.
Laten we met het belangrijkste beginnen: de auto moet niet alleen op een normale hypercar voor de weg lijken, hij moet ook dezelfde motorisering hebben. De verbrandingsmotor, het hybridesysteem en het energy-retrieval system moeten gebaseerd zijn op de versies die in de straatauto's te vinden zijn. Daarnaast moeten er 25 straatauto's met de verbrandingsmotor en 25 met hybride aandrijving gemaakt worden. Deze aantallen stijgen naar honderd na afloop van het eerste seizoen. De raceklasse staat gepland voor minimaal vijf seizoenen. Deelnemende autofabrikanten of constructeurs krijgen de mogelijkheid om twee homologatieversies te bouwen en mogen hun racewagen vijf keer van een 'joker' upgrade voorzien.
Motoren mogen vrijelijk aangepast worden met uitzondering van het blok en de cilinderkoppen. Aan het hybride gedeelte mag niet geklooid worden. De verbrandingsmotor mag maximaal 508 kW (690 pk) produceren, en de hybride-aandrijving is beperkt tot 200 kW (272 pk). De gehele auto moet minimaal 1040 kilogram wegen waarbij maximaal 48,5% op de vooras mag drukken, al tolereert de FIA een verschil van 1,5%.
En daarmee zijn we er nog niet, want een deelnemende auto mag moveable aerodynamic devices aan de voor en achterkant hebben. Dat is op zich lekker vaag, maar er zit ook hier een beperking aan: de bestuurder moet handmatig de devices aansturen waarbij er gekozen mag worden uit maximaal twee posities.
De nieuwe auto's blijven voor nu onder de oude vertrouwde LMP1-naam rijden. WEC promotor Automobile Club de l'Ouest, heeft aangegeven dat de naam van de klasse door de fans verzonnen mag worden. De manier waarom dit gebeurt moet nog vorm krijgen, maar gelukkig hebben ze nog 2020, want dan gaan de regels pas in.