GhosnGate: karma blijkt bitch voor Nissan

Een topman als Carlos Ghosn omduwen zonder zelf vies te worden? Dat gaat dus niet.

Het verhaal wordt steeds beter. We hebben de arrestatie, de details van de gokschulden, de machtsstrijd bij Nissan die waarschijnlijk leidde tot Ghosn-zuivering, de crises op presidentieel niveau tussen Frankrijk en Japan - en dan hebben we nu de boemerang die als onverbiddelijke karmakech Nissan treft. Want Ghosn gaat niet alleen, hij zal Nissan beschadigen en misschien wel iemand meenemen om zijn val te dempen.

Ghosn zou in totaal, en zonder dat dat netjes in de boeken was opgenomen, nog zo'n $80 miljoen aan zichzelf beloofd te hebben. Dit in samenwerking met zijn financiële rechterhand Greg Kelly. Dat zal allemaal best, maar justitie in Japan ziet geen reden om alleen deze twee heren aan te pakken. Zij zijn beiden nog niet eens formeel verdachten.

Het lijkt echter aannemelijk dat als Ghosn en zijn minion zich mogen verantwoorden, dat Nissan dan ook aan de beurt is. 'Prosecutors are expected to charge Nissan as a corporate entity, alongside ousted Chairman Carlos Ghosn, for allegedly violating Japan’s financial laws, a report said. Nissan is expected to be charged with violating the Financial Instruments and Exchange Act for allegedly under-reporting Ghosn’s compensation for five years to the fiscal year ending March 31, 2015 (...).'

Het is onduidelijk hoe spectaculair het wordt aangezien het om de corporate entity gaat, maar we zoeken nu wel naar de Japanse vertaling van 'poetic justice'.