Max Verstappen: 'voor mij telt alleen de eerste plek'

2018 is bijna voorbij en het bijbehorende Formule 1-seizoen is voldoende bezonken om eens op terug te blikken. Max Verstappen deed precies dat en liet daarin zijn perspectief op de slechtere en betere races horen.

Het Formule 1-seizoen zit erop voor Max Verstappen. Hij kan redelijk trots terugkijken op een wisselend seizoen. Dat vind hij zelf ook, al is het nu eerst tijd voor een vakantie tot ergens begin januari. Daarna mag hij plaatsnemen in de nieuwe Red Bull Racing-bolide met Honda-motor. Allemaal grote veranderingen, maar toch vermoedt de Limburger dat ze aan het begin van het seizoen al mee kunnen doen voor het kampioenschap. En als dat niet kan, dan toch.

"Ik verwacht niet dat we in het begin van het seizoen al echt voor het kampioenschap kunnen gaan, maar als we net wat beter zijn dan dit jaar, wat dichter bij de rest kunnen zitten en een constant seizoen kunnen draaien, is dat sowieso al een stuk beter voor het kampioenschap. Dan hoef je ook niet per se de allerbeste auto te hebben," vertelt de coureur op zijn eigen site.

Hoewel hij positief tegenover de overstap naar Honda staat, had het van hem niet per se gemoeten. In dat geval had Renault beter z'n best moeten doen. En de kritieken van Max waren er niet zomaar. Hij wilde juist dat de Fransen harder gingen lopen, want Red Bull bleef achter bij de rest. "Ik ben er niet om ze af te branden, maar ik wil het beter maken. Kijk, we hebben nu een deal met Honda, maar als we volgend jaar met Renault waren verdergegaan, wil ik dat we stappen maken. Ik ben gewoon heel duidelijk in wat ik zeg. Ik kan ook zeggen dat ze het rustig aan kunnen doen, maar zo ben ik niet. Het moet en kan beter en ik wil gewoon altijd vol de druk erop hebben."

Tot en met de race in Monaco wist Max zijn kunnen niet goed te vertalen naar resultaten. Zijn gretigheid zat hem daarvoor teveel in de weg. Daar kwam hij achter na het goede, maar korte gesprek dat hij met zijn vader erover had. Jos vertelde zijn zoon wat hij al sinds diens jeugd vertelde "Als je vanuit jezelf denkt dat je niet snel genoeg bent, ben je nog altijd snel genoeg." Met die woorden in zijn hoofd, wist Max de rest van het seizoen om te buigen naar een met geweldige prestaties. Waar hij zelf het meest trots op is, is Brazilië.

"In Brazilië was er gewoon het ongeloof dat zoiets gebeurt. Desondanks vond ik het een supermooie wedstrijd. Hoe vaak komt het nu voor dat je twee Ferrari’s én twee Mercedessen inhaalt op het circuit? Daar was ik natuurlijk wel heel blij mee."

Er waren ook twee races die hij zelf verpestte in 2018. Dat geeft de Nederlander eerlijk toe, maar lang heeft hij het er niet over. Fout is fout, en daar moet je van leren. "Als ik zo op het seizoen terugkijk, heb ik twee wedstrijden gehad waar het gewoon niet goed liep. Dat waren China en Monaco, die kan ik mezelf kwalijk nemen," vertelt Max, "Het zijn kleine dingen waar je van leert. Daarna ga je gewoon weer door."

En zoals je van de Limburger mag verwachten is hij maar matig blij met zijn vierde positie in het kampioenschap. Hij doet immers niet mee voor de Olympische gedachte. "Laten we het zo zeggen: het is natuurlijk beter dan vijfde, maar het is geen derde of tweede. Voor mij telt alleen maar de eerste plek."