Volkswagen verkocht illegale pre-productiewagens aan publiek

Als je aan het sjoemelen bent, doe het dan goed. Dat moet het credo van de Wolfsburgers zijn. Volgens gelekte documenten is de Duitse autobouwer nu bezig geweest met de verkoop van pre-productiewagens, en dat is niet de bedoeling.

Volkswagen is wel lekker bezig. In Duitsland is het bedrijf nu niet in opspraak gekomen omdat het liegt over uitstoot en verbruik van hun auto's, maar omdat het auto's verkocht die helemaal niet geschikt waren voor publiekelijk gebruik. Volgens documenten die Der Spiegel heeft ingezien zijn er tussen 2006 en 2016 ongeveer 17.000 Volkswagens verkocht waar het bedrijf mee getest heeft. Auto's die doorgaans gewoon naar de sloop gaan.

Volkswagen wilde toch liever meer winst maken en besloot intern om de auto's in ongekeurd en in onbekende staat door te verkopen aan nietsvermoedende klanten. Deze kregen dan een auto waarvan op papier alles klopte, in sommige gevallen was de productiedatum zelfs fysiek aangepast om zo te laten lijken dat hij tussen de normale voertuigen, en niet ervoor, geproduceerd was. Tot zover lijkt er niet veel aan de hand, maar de pre-productiewagens bevatten allemaal onderdelen waarvan niemand wist welke het waren en hoevaak ze al vervangen waren. Daarmee komen allerlei problemen boven waarvan de niet meer te garanderen veiligheid van zo'n voertuig misschien wel het grootste probleem is.

Volkswagen doet natuurlijk alsof het allemaal een ongelukje is en dat ze dit soort praktijken simpelweg over het hoofd gezien hadden. Maar het interne rapport zegt toch iets anders. Volgens de papieren werd CEO Herbert Diess in 2016 al ingelicht van het probleem. Verschillende controleurs binnen het bedrijf waren achter de misstanden gekomen en speelden deze direct door. Toch duurde het nog tot begin deze maand voordat klanten werden aangeschreven en hen werd aangeboden om de auto terug te kopen. Een "preventieve, proactieve benadering" om potentiële risico's uit te sluiten volgens VW. Overigens was dat besluit in mei van dit jaar al genomen, duurde het tot september voordat de autoriteiten op de hoogte gesteld werden, en tot december voordat klanten werden benaderd. 

Volgens de gegevens gaat het om bijna 17.000 verkochte pre-productievoertuigen. Volkswagen zelf heeft er tot nu toe 9.063 weten te herleiden als een auto met "onduidelijke bouwstatus". Ook geeft het bedrijf aan dat het doorverkopen van testvoertuigen in principe mag, maar dat het onder grote druk toch heeft besloten om de verkochte exemplaren terug te halen. Die druk komt onder andere uit de hoek van de Duitse overheid, die dreigt nu met een boete van 5.000 euro per auto. Dat kan dus nog wel eens een miljoenenstrop worden voor de Wolfsburgers.