Foute flitsboetes door LED-verlichting

Hoera! Er is nog een manier om onder die vervelende flitsboetes uit te komen: Gooi het op de LED-verlichting van je auto. Er bestaan flitspalen die daar namelijk niet mee om kunnen gaan.

Nieuwe technologie is mooi, maar het wordt nog mooier als je ermee onder flitsboetes uit kunt komen. Iets simpels als de LED-verlichting op de auto kan niet alleen de zichtbaarheid van het voertuig verbeteren gedurende de dag, het kan ook flitspalen in de war schoppen. Daar zijn ze in Duitsland nu achter gekomen.

Flitspalen van het type 'ES 3.0' kunnen in de war raken van de flikkerende verlichting van de LEDjes op de auto. Deze flitser heeft namelijk een vaste hoeveelheid licht nodig om een goede snelheidsmeting te maken. Aangezien een LED honderden keren per seconden aan en uit gaat, kan dit de paal in de war brengen en er daardoor een verkeerde meting uitkomen. Een boete aanvechten is dan ook een fluitje van een cent en resulteert doorgaans in het kwijtschelden van de prent.

En hoewel de flitspalen al sinds 2006 in bedrijf zijn, komt de Duitse politie nu pas achter dit probleem omdat LED-verlichting op auto's gemeengoed begint te worden. Blijkbaar zagen de dienders een stijging in foutieve metingen en gingen ze maar eens opzoek naar de oorzaak. Het euvel is in ieder geval geĆÆdentificeerd bij 700 palen in Duitsland. Of de palen in Nederland ook in gebruik zijn, is nog niet bekend. Ook is het nog onduidelijk of de gele hesjes, net als in Frankrijk, de Nederlandse flitspalen uit onvrede gaan omtrekken.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6a83e0d94fc', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });